Ana Brnabić otkrila: Neće biti smenjeni svi direktori javnih preduzeća

18.11.2020

10:22 >> 14:39

0

Prezadovoljna sam jer su ministri krenuli sa mnogo energije, žele da promene mnogo stvari, kaže premijerka

Ana Brnabić otkrila: Neće biti smenjeni svi direktori javnih preduzeća
Copyright TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se u okviru Vlade Srbije diskutuje o novim direktorima javnih preduzeća, navodeći da će neki od aktuelnih biti smenjeni, a neki ne, ali ono što je, kaže, najvažnije, jeste da ta preduzeća rade u interesu Srbije i svih njenih građana.

Brnabićeva je, odgovarajući na pitanje o izjavi ministarke Zorane Mihajlović koja je ukazala na probleme u sektoru energetike i najavila smene direktora, rekla da daje punu podršku potpredsednici Vlade Srbije u svemu što radi, ističući da je ona posvećena poslu i svom sektoru.

Pročitajte još:

Stevan Dukić se ni danas nije pojavio na sastanku u Vladi Srbije, Zorana Mihajlović poslala jasnu poruku 

Zorana Mihajlović izbacila Bajatovića sa sastanka: Zbog čega je direktor Srbijagasa završio iza vrata? (VIDEO) 

Ona je dodala da je to jedan od najvažnijih sektora za dalji ekonomski razvoj Srbije.

– Ako ne budemo efikasniji u stvaranju novih energetskih izvora, građenju novih hidroelektrana, ali i otvaranju novih termocentrala koje će biti čistije od termoelektrana – a neke od njih moramo da zatvorimo do 2023. godine, mi nećemo moći da se dalje ekonomski razvijamo – rekla je Brnabićeva novinarima.

Brnabićeva je istakla da je bila zadovoljna i radom ministra Aleksandra Antića sa kojim je, kaže, imala odličnu saradnju.

– Prezadovoljna sam jer su ministri krenuli sa mnogo energije, žele da promene mnogo stvari. Što se tiče novih ljudi u javnim preduzećima, to jeste u ovom trenutku tema o kojoj diskutujemo u okviru Vlade. Neki će biti zamenjeni, neki neće – istakla je premijerka.

PORUKA PREDSEDNICIMA OPŠTINA

Brnabićeva je predsednicima opština i gradonačelnicima poručila da su oni lice države prema građanima i da zato svaki dan treba da pričaju sa njima i javljaju se na telefon.

– Svaki dan možete da uradite nešto za građane i bez novca – istakla je Brnabićeva.

Premijerka je navela da u Srbiji nikada pre Nacionalne akademije za javnu upravu nije postojala nijedna institucija koja se kontinuirano bavila edukacijom službenika “na lokalu” i ukazala na to da je ovo prva generacija gradonačelnika i predsednika opština kojoj je na raspolaganju ta obrazovna institucija.

– Akademija će vam pomoći da svi zajedno budemo jedan tim i da delimo viziju kakvu uslugu pružamo našim građanima – navela je Brnabićeva, i dodala da u Srbiji ima više od 50 odsto čelnika opština i gradova koji se nisu bavili tim poslom, pa čak ni politikom.

Brnabićeva je kazala da se predsednicima opština i gradonačelnicima daje alat da već sutra mogu da naprave pomake u lokalnoj samoupravi, jer građani su najvažniji.

– Ranije smo čekali po šest meseci kada se izaberu predsednici opština i gradonačelnici da oni nauče svoj posao. Po statistici ,najveći procenat čelnika su doktori medicine, koji treba da nauče nadleznošti lokalne samouprave i kako mogu da poboljšaju život građana – rekla je Brnabićeva.

Kako je navela, ima i onih koji misle da su bogomdani jer su izabrani za gradonačelnika.

– Drugi važan aspekt akademije jeste da oni dolaze da uče, i to automatski menja njihov odnos prema poslu i odgovornost prema građanima, jer razumeju da nisu bogomdani – rekla je Brnabićeva, i istakla da polaže veliku nadu u akademiju.

Ona je objasnila da država ne radi sama u akademiji već je, kaže, pozvala partnere iz civilnog sektora koji mogu da prenesu koji su najveći problemi građana i šta je to što im je najviše potrebno.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike