Tužilaštvo: Uskoro suđenje Hašimu Tačiju! Odbrana traži još 18 meseci

18.11.2020

11:38 >> 13:36

0

Treba nam najmanje 18 meseci da počnemo da razmišljamo o početku suđenja. Apsurd je početi u junu sledeće godine, realnije je da to bude jun 2022. godine,

Tužilaštvo: Uskoro suđenje Hašimu Tačiju! Odbrana traži još 18 meseci
Copyright Tanjug/Jerry Lampen via AP Photo

Predstavnik Specijalizovanog tužilaštva Kosova saopštio je danas da se nastavljaju određene istražne radnje u procesu protiv Hašima Tačija, jer je određen broj njih tek počeo kada su oni uhapšeni i kada su izvršeni pretpresi i zaplenjen obiman dokazni materijal.

Na prvoj statusnoj konferenciji pred sudijom za prethosni postupak, on je stakao je da je tužilaštvo spremno i da suđenje može usokoro da počne, kao i da će u naredne dve nedelje odbrani dostaviti manje redigovanu optužnicu i obiman dokazni materijal kako bi mogli da započnu svoje istrage u korist odbrane.

Traže ukidanje pritvora Tačiju

Branilac Hašima Tačija advokat Denis Hoper najavio je u nastavku statusne konferencije da će podneti zahtev sudu za ukidanje pritvora Tačiju i privremeno puštanje na slobodu, napominjući da mu je za to neophodno da zna sa kojim kontra argumentima raspolaže tužilaštvo.

“Tužilaštvo treba da nam dostavi svoje komepletne argumente za pritvor, jer su oni u nalogu za hapšenje redigovani, pa odbrana ne može da se adekvatno izjasni, a sud je do sada saslušao samo argumente tužilaštva i odredio pritvor Tačiju”, naveo je pored ostalog advokat Hoper.

Sa druge strane glavni advokat odbrane Denis Huper rekao je da za razliku od tužilaštva koje je obavilo obimne istrage u najmanje pet godina, odbrana za to nije imala vremena.

“Treba nam najmanje 18 meseci da počnemo da razmišljamo o početku suđenja. Apsurd je početi u junu sledeće godine, realnije je da to bude jun 2022. godine”, rekao je on ukazujući na složenost i obimnost predmeta.

Sa njim se slažio i branilac Kadrija Veseljija advokat Ben Emerson, napominuući da odbrana još uvek ne zna ni koje se konkretne optužbe okrivljenima stavljaju na teret, jer je optužnica redigovana.

Pročitajte još:

Lider najveće albanske partije će plaćati advokate Tačiju i Veseljiju 

Od dokaza o teškim zločinima, Tači i Krasnići braniće se političkim argumentima 

 

Smatra da tužilaštvo ne može da završi obelodanjivanje svojih dokaza pre maja sledeće godine, a od tog trenutka odbrani treba najmanje godinu dana za istragu.

Sva četvorica optuženih u tom predmetu – Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, ne prisustvuju konferenciji u sudnici, već je prate putem video linka iz pritvorske jedinice.

Šest njihovih branilaca učestvuje u konferenciji takođe putem video linka, a samo je jedan u sudnici, kao i specijalizovani tužilac Džek Smit sa pomoćnicima.

Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija o obelodanjivanju dokaza tužilaštva i odbrane, a trebalo bi da bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi jer su njihovi advokati najavili da će tražiti da se brane sa slobode.

SVEDOKA VIŠE OD 100

Ranije danas specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu obavestilo je sud da poseduje više izjava 103 svedoka protiv Hašima Tačija i ostalih članova Glavnog štaba OVK, na čijim se svedočenjima, pored ostalih dokaza, zasniva optužnica protiv njih.

Pored 103 svedoka, tužilaštvo navodi da još oko 50 njih može da svedoči u ovom procesu i napominje da bi u toku suđenja pored navedenih, moglo da probaci još dokaza u zavisnosti od toka istrage.

Tužilaštvo poseduje i više od 40.000 stranica dokaznog materijala, izveštaja, fotografija, više od 20 sati audio materijala i drugo.

10 TAČAKA OPTUŽNICE

Optužnica Tačija i ostale u 10 tačaka tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u po pet tačaka, kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Tačijeva lična odgovornost opisana je u 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. To su :

1. progon po političkoj i / ili etničkoj osnovi

2. stavljanje u zatvor

3. neakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje

4. ostala nehumana dela

5. surovo postupanje

6. mučenje

7. mučenje

8. ubistvo

9. ubistvo

10. prisilno nestajanje osoba.

Tači se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike