Šta se krije iza nove blokade puteva? "Vođa" prodao zemlju Rio Tintu, opozicija pre mnogo godina dozvolila sve zbog čega danas protestuje

04.12.2021 | 08:42

Prema dosadašnjim najavama, protesti i blokade planirani su u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Užicu, Valjevu, Jagodini, Leskovcu, Subotici, Kraljevu...

Copyright Foto: 24sedam / Goran Sivački

Za subotu od 14 sati planirane su nove blokade puteva, dok su prošle obeležile nemile scene kada su građane koji su odbili da se povinuju blokadama i želeli da nastave slobodno da se kreću, bukvalno linčovali, a veći deo opozicije poziva na nove nerede.

Ekološki ustanak, kako ga zovu protestanti koji će blokirati puteve u Srbiji ove subote, politički je motivisan i to iz više razloga, dok je referendum koji pominju samo izgovor za čitav haos.

Pre svega, u beogradskim medijima se provlače informacije da je jedan od predvodnika protesta Marko Blagojević zemljište u Slatini prošle godine prodao firmi "Rio Sava exploration" za preko 700 hiljada evra, dok sa opozicijom u Srbiji pokreće proteste. Na sve ovo osvrnula se premijerka Ana Brnabić koja je istakla da "protesti nemaju nikakve veze sa zakonima o referendumu i eksproprijaciji, već sa politikom".

Pitala je i zašto su politički predstavnici dela opozicije na ulicama i da li protestuju protiv "Rio Tinta" koji su upravo "oni doveli u Srbiju i dali im sve dozvole ili protiv Zakona o referendumu koji je sada usklađen sa Ustavom donetim 2006. godine, kada su bili na vlasti ili zbog nečeg trećeg". POGLEDAJ GALERIJU

Potom je predsednik Vučić objavio da ide u Gornje Nedeljice, selo u kom Rio Tinto planira da započne svoj projekat iskopavanja litijuma.

Tim povodom pozvao je isključivo građane tih sela da prisustvuju skupu i nije pozvao svoje pristalice iz Loznice, Krupnja ili bilo kog dela Srbije da dođu na skup.

Prema dosadašnjim najavama, protesti i blokade planirani su u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Užicu, Valjevu, Jagodini, Leskovcu, Subotici, Kraljevu... Predviđena je, navodi se u pozivnicama na proteste i blokada Zrenjaninskog puta i Ibarske magistrale.

BONUS VIDEO: 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam