Tužilaštvo traži da Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi ostanu u pritvoru

18.11.2020

17:45 >> 17:30

0

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu smatra da Hašim Tači i trojica članova Glavnog štaba OVK treba da ostanu u pritvoru jer postoji real

Tužilaštvo traži da Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi ostanu u pritvoru
Copyright Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu smatra da Hašim Tači i trojica članova Glavnog štaba OVK treba da ostanu u pritvoru jer postoji realna opasnost od uticaja i zastrašivanja svedoka. Pored toga, smatra tužilaštvo, postoji rizik da mobilišu svoje pristalice i ometaju postupak pred Specijalizovanim većima Kosova (sud za zločine OVK).

“U ovim okolnostima, bar dok se ne saslušaju svedoci i ne obezbede dokazi, pritvor je neophodan”, navodi se u zahtevu tužilaštva za njihovo pritvaranje koji je objavljen u proširenoj, ali i dalje redigovanoj verziji, na 22 strane.

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu pripremilo je dokaze na više od 40.000 strana protiv čelnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, među kojima su Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi, koji su od petog novembra u pritvoru.

Protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija potvrđena je optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Predstavnik Specijalizovanog tužilaštva, na prvoj statusnoj konferenciji, saopštio je da se nastavljaju određene istražne radnje u procesu protiv Hašima Tačija, jer je određen broj njih tek počeo kada su vođe OVK uhapšene i kada su izvršeni pretresi i zaplenjen obiman dokazni materijal.

Odbrana je juče najavila da će tražiti da im se ukine pritvor, te da traži ukidanje redakcije naloga i argumenata tužilaštva za pritvor, kako bi sudu predstavila svoje kontraargumente za njihovo puštanje na privremenu slobodu.

Tužilaštvo podseća da su u vremenskom periodu optužnice osumnjičeni bili pretpostavljeni mnogim potencijalnim svedocima tužilaštva kao i da i dalje zauzimaju visoke položaje autoriteta i/ili uticaja.

Tanjug/Jerry Lampen via AP Photo

“Imaju sredstva, motiv i priliku da utiču na svedoke, žrtve ili saučesnike i da na drugi način ometaju postupak”, navelo je tužilaštvo i detaljno obrazložilo na koje su sve načine Tači i Kadri Veselji i Udruženje ratnih veterana OVK uticali da se to tužilaštvo i sud ukinu.

U svom podnesku, tužilaštvo pored ostalog podseća da je Udruženje veterana OVK, od oko 40.000 članova tražilo ukidanje Zakona o osnivanju Specijalizovanog tužilaštva i suda, kao i da se godinama suprotstavljalo prethodnim pokušajima krivičnog gonjenja bivših pripadnika OVK zbog ratnih zločina.

Ovo udruženje je priređivalo preteće proteste, demonstracije i pretilo građanskom neposlušnošću, navodi tužiulaštvo i dodaje da osumnjičeni sami imaju dugu evidenciju neodgovornosti za zločine počinjene tokom rata i istraga o njima.

Lider najveće albanske partije će plaćati advokate Tačiju i Veseljiju 

Od dokaza o teškim zločinima, Tači i Krasnići braniće se političkim argumentima 

Od početka, kako se navodi i u optužnici, “kao pripadnici OVK i Privremene vlade Kosova, osumnjičeni su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) sa zajedničkim ciljem preuzimanja Kosova uz ubistva i zastrašivanje svih protivnika OVK”.

U novije vreme javno su napali mandat tog tužilaštva i suda optužujući ga za diskriminaciju i označavajući ga kao “istorijsku nepravdu”.

Još 2017. godine široko se izveštavalo da su članovi stranke čiji su Tači i Veselji bili bivši i sadašnji lideri, pokušali da stvore podršku za ukidanje tog tužilaštva i suda.

“Tači je lobirao za njihovu ‘reformu’ i tada javno lagao o stepenu svoje lične povezanosti sa tužilaštvom”, navodi se u podnesku.

Tanjug/AP Photo/Mike Corder

Takođe je ukazano da, postoji sumnja da su u skorije vreme vladini zvanicnici na kosovu, lojalni Tačiju i Veseljiju obavili koruptivne isplate potencijalnim svedocima tužilaštva, navodno za “putne troškove” iako sve putne troškove plaća Sud u Hagu.

U tom kontekstu je pomenulo kosovskog ministra Abelard Tahiri, da je imenovao je Dritona Lajčija za šefa Odeljenja za Koordinaciju procesa pravne zaštite i finansijske podrške potencijalno optuženim.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike