Zemlje u kojima žene nemaju pravo glasa ili ne smeju da ga koriste

17.11.2021

06:58

0

U pojedinim slučajevima i kad jeste zakonom omogućeno, žene ne izlaze na birališta

Zemlje u kojima žene nemaju pravo glasa ili ne smeju da ga koriste
Glasanje žene zabrana Profimedia - Copyright Profimedia

Mada se glasanje na izborima smatra osnovnim ljudskim pravom, postoje zemlje u kojima i dan-danas žene nemaju pravo glasa ili zato što je to ilegalno ili što društveno nije prihvatljivo.

Prvi zahtevi žena da im se dozvoli da glasaju sreću se u drugoj polovini XIX veka. Novi Zeland je prva država koja je svojim građankama odobrila ograničeno biračko pravo još 1893. godine.

Početkom XX veka u pojedinim zemljama su i ostvarile to pravo, da bi koliko-toliku jednakost izborile tek posle Drugog svetskog rata. Tek od tada, zapravo, imaju pravo da biraju, ali i da budu birane. 

U tadašnjoj Jugoslaviji, žene su pravo glasa dobile 1946. godine, u Francuskoj 1944. godine, a u Švajcarskoj tek 1971. godine. Danas postoji samo nekoliko zemalja koje ovo pravo nisu dozvolile građankama. U pojedinim slučajevima i kad jeste zakonom omogućeno, žene ne izlaze na birališta. 

Kako pokazuje istraživanje, tamo gde je malo žena na javnim funkcijama, pravo žena da glasaju i njihov izlazak na birališta podležu većoj kontroli, navodi se na sajtu worldpopulationreview.com.

Prema podacima ovog sajta, u Pakistanu i Ugandi je legalno da žene glasaju, ali se suočavaju sa nasiljem na glasačkim mestima, pa je na primer 2018. godine tek 40 odsto žena iskoristilo svoje pravo. U Keniji imaju pravo glasa takođe, ali su pod velikim pritiskom i izbegavaju da odlaze na glasanje. Ženama u toj zemlji nije dozvoljeno da dugo šetaju, što bi često bio slučaj ako bi krenule na biračko mesto. Trudnim ženama nije dozvoljeno da napuštaju kuću. 

U Omanu je pravo glasa ženama dozvoljeno od 2003. godine, ali one to čine i dalje jako retko i glasaju uglavnom "kako muž kaže". Šta više, suočavaju se sa pretnjom da se suprug razvede od njih, što bi za ženu bilo pogubno.

Profimedia
Kenija

U Egiptu odavno imaju pravo glasa, još od 1956. godine, ali ga i dalje retko koriste. Poslednji izabrani parlament u Egiptu ima čak 148 žena od ukupno 568 mesta, za razliku od prethodnog kada ih je bilo 89. Ovo se smatra velikom pobedom za žene u Egiptu i porastom njihovih prava i političkog uticaja.

U Kataru takođe zakon omogućava ženama pravo glasa, ali ga one retko koriste. Žene u Nigeriji veruju da se njihov glas ne računa, iako glasaju na biralištima. U Papua Nova Gvineja žene su obeshrabrene, jer problemi koji njih muče nisu tretirani kako treba. U Zanzibaru se, na primer, suočavaju sa pretnjom da će se muž razvesti od njih ako izađu na biralište, a neretko trpe i napade ako se ipak odluče da iskoriste ovo pravo.

Profimedia
Zanzibar

U Saudijskoj Arabiji je pravo ženama da glasaju uskraćeno zakonom, kao i da imaju javnu funkciju. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, osim retkih izuzetaka, nije dozvoljeno ni muškarcima ni ženama da glasaju. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike