Erdogan traži hitan sastanak sa predsednikom Srbije: Idem u Srbiju ili ću zvati Vučića!

08.11.2021

12:54

0

Erdogan je rekao da Turci smatraju da su dužni da budu uz Bosnu i Hercegovinu bez obzira na to kakve su okolnosti

Erdogan traži hitan sastanak sa predsednikom Srbije: Idem u Srbiju ili ću zvati Vučića!
Copyright Profimedia

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da očekuje da će uskoro boraviti u jednodnevnoj poseti Srbiji ili će pozvati predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Tursku.

Istakao je da je tokom njegove avgustovske posete Sarajevu srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik ponudio posredovanje u razgovorima više aktera.

- Ne želimo da se Bosna i Hercegovina pretvori u područje uticaja, obračuna. Ozbiljno smo pojačali naše diplomatske napore nakon tenzija kojom se ugrožava integritet. Kao država koja razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, preuzeli smo inicijativu za rešavanje problema - rekao je Erdogan u razgovoru sa predstavnicima BiH dijaspore u Turskoj, preneo je turski portal Hurijet, a prenosi sarajevski Klix.

Predstavnicima organizacija oko kojih su okupljeni građani poreklom iz Bosne i Hercegovine, Erdogan je ukazao na to da je Turska spremna da posreduje u ovim razgovorima.

Prema njegovim rečima, posredovaće ako su na to spremna i preostala dva člana Predsedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Kako je ranije danas najavio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sutra će se u Turskoj sastati sa predsednikom Erdoganom.

Dodik je na konferenciji za novinare posle razgovora sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom podsetio na inicijativu o zajedničkom razgovoru predstavnika tri naroda u BiH sa šefovima država Turske, Srbije i Hrvatske, ali je dodao da na to ne pristaje bošnjački lider Bakir Izetbegović.

Erdogan je podsetio da je nedavno razgovarao u Istanbulu sa Izetbegovićem na temu rešenja problema u BiH, a očekuje, kazao je da će narednih dana razgovarati sa Dodikom, Komšićem i Džaferovićem.

Turci smatraju da su dužni da budu uz BiH

24sedam/ Goran Sivački
 

 

Erdogan je rekao da Turci smatraju da su dužni da budu uz Bosnu i Hercegovinu bez obzira na to kakve su okolnosti.

Rekao je da je tokom poslednjeg rata Turska u Bosni i Hercegovini mobilizovala sve svoje resurse, najavio snažniju podršku i istakao da njegova država BiH vidi kao državu bez diskriminacije.

- Od sada ćemo snažnije i drugačije nastaviti da stojimo uz bosansku braću. Uložili smo i činimo sve napore da mir nakon rata bude trajan. Bosna i Hercegovina je multikulturalna zemlja i mi podržavamo nepostojanje bilo kakve diskriminacije uz očuvanje etničkog identiteta. Turska je od Dejtonskog mirovnog sporazuma najveća prepreka događajima iz prošlosti. I Bošnjaci, i Srbi i Hrvati imali su korist od ulaganja turskih kompanija - rekao je Erdogan.

Ponovio je da će Turska učiniti sve da ovaj deo sveta bude miran i stabilan.

Smatra da ovi napori, kako je naveo, uznemiravaju one koji se "hrane previranjima i haosom".

Istakao je da je autoput od Sarajeva do Beograda "mirovni projekt" i dodao da Turska u BiH investira više od 250 miliona dolara.

Uvren je da će gradnja autoputa od Sarajeva do Beograda poboljšati privredu regiona i istakao da je ovaj infrastrukturni projekat višestruko značajan.

- Prema našem mišljenju, ovo nije samo infrastrukturni projekt. Ovo je mirovni projekt u svim aspektima - rekao je, između ostalog, Erdogan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike