Kurti pada ako ne formira ZSO! Sadiku: "Nema naznaka da će Kosovo dobiti priznanje od preostalih pet zemalja EU"

02.11.2021

16:43

0

Politikolog Arbnor Sadiku kaže da nema naznaka da će tzv. Kosovo dobiti priznanje od preostalih pet zemalja Evropske unije

Kurti pada ako ne formira ZSO! Sadiku: "Nema naznaka da će Kosovo dobiti priznanje od preostalih pet zemalja EU"
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

To je danas najavila ministarka spoljnih poslova i dijaspore tzv. Kosova Donika Gervala.

On konstatuje da ova ministarka nema kapaciteta da vodi spoljnu politiku Kosova i da bi iz tog razloga trebalo da bude zadužena samo za vladin resor za albansku dijaporu.

- Dobro je to što je najavila gospođa Gervala, da će "Kosovo" od pet zemalja članica EU dobiti priznanje, ali do sada nismo videli opipljive rezultate koji potvrđuju ono što je istakla. To u velikoj meri zavisi od uloge Amerike, a ne od kosovske vlade - rekao je Sadiku u izjavi za Kosovo onlajn.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala izveštavajući pred Odborom za evropske integracije u kosovskom parlamentu, nazvala je danas štetnim Sporazum o Zajednici srpskih opština i kazala da on neće biti sproveden.

Sadiku međutim smatra da je u slučaju Zajednice srpskih opština neophodan kompromis, koji bi trebalo da se dogodi na predstojećim sastancima kosovske i srpske delegacije u Briselu.

- Pitanje oko kojeg se tzv. Kosovo i Srbija ne slažu u vezi sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom jeste da li će ovo udruženje biti organizacija koja bi funkcionisala unutar ili van ustavne organizacije "Kosova".

- Verujem da bi moglo doći do kompromisa između "Kosova" i Srbije po ovom pitanju. Srbija će uz pomoć Evropske unije i SAD raditi na formiranju udruženja srpskih opština, koje ne bi bilo tipa nevladine organizacije, ali ne može biti ni udruženje sa izvršnim ovlašćenjima. Može biti organizacija određenog tipa ili sui-generis - objašnjava Sadiku.

On ukazuje da tzv. Vlada Kosova neće moći da izbegne primenu sporazuma o ZSO ukoliko Sjedinjene Američke Države intenziviraju napore na njegovoj realizaciji. Premijer Aljbin Kurti, prema mišljenju Sadikua, može ugroziti svoj premijerski mandat ukoliko nastavi da ignoriše zahteve međunarodnih faktora, prvenstveno SAD.

- Što se tiče izbegavanja uspostavljanja asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu, to će zavisiti od pristupa predsedništva SAD na čelu sa gospodinom Bajdenom, da li će vršiti pritisak na Kosovo ili ne. Ako Vlada odbije osnivanje jedne vrste udruženja, koja ne bi mogla da bude sa izvršnim ovlašćenjima već tipa "sui generis - onda će pasti i druga Kurtijeva vlada, kao i prva", zaključuje Sadiku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo online

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike