Zverstvo se nastavlja i iz zatvora: Svedoci protiv OVK strahuju, počelo prebacivanje u inostranstvo!

28.10.2021

14:13

0

Prilikom donošenja odluke o njihovom premeštanju, uzete su u obzir pretnje i izjave svedoka

Zverstvo se nastavlja i iz zatvora: Svedoci protiv OVK strahuju, počelo prebacivanje u inostranstvo!
scp-ks.org - Copyright scp-ks.org

Šef tima za bezbednost i postupanje sa svedocima pri Specijalnom tužilaštvu za rasvetljavanje zločina pripadnika OVK Miro Jukić izjavio je da su svedoci na Kosovu zabrinuti i uplašeni, te da je nekoliko njih moralo da bude izmešteno u inostranstvo.

Miro Jukić, koji je treći svedok Specijalnog tužilaštva na suđenju bivšim šefovima organizacije veterana Hisni Gucatiju i Nasimu Haradinaju u Hagu, kaže da ima svedoka koji su sami kontaktirali funkcionere tužilaštva.

Kaže da je razgovarao sa oko 30, dok je svo osoblje razgovaralo sa ukupno 200 svedoka.

- Svi su bili jako zabrinuti, neki su počeli da zovu telefonom, neki su nam rekli da ih više ne kontaktiramo, a njihova reakcija uglavnom nije bila dobra. Svi ljudi koji su me kontaktirali bili su zabrinuti i uplašeni - naveo je Jukić, prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, jedan od svedoka je pobegao sa Kosova i Metohije nakon što je saznao za objavljivanje poverljivih informacija, a neki od svedoka su sklonjeni zbog njihovog zastrašivanja.

- Tužilaštvo je preduzelo mnogo koraka, na osnovu ovoga smo preduzeli mere. Neki od njih su dobili nove telefonske brojeve i telefonsku opremu za sigurnu komunikaciju sa nama. Za mnoge od njih pripremam planove za upravljanje u rizičnim situacijama, neke smo i preselili sa Kosova - otkrio je Jukić, a preneli prištinski mediji.

Prilikom donošenja odluke o njihovom premeštanju, uzete su u obzir pretnje i izjave svedoka, rekao je Jukić.

Jukić, inače hrvatski državljanin, naveo je da je radio u oblasti zaštite svedoka u Hrvatskoj i BiH i šest godina u Tribunalu za bivšu Jugoslaviju, kao službenik za podršku svedocima i žrtvama.

Prethodno su u procesu protiv Gucatija i Haradinaja svedočili koordinatorka istraga u Specijalnom tužilaštvu Zdenka Pumper i bivši novinar Haljilj Beriša.

Gucati i Haradinaj optuženi su za krivična dela protiv sprovođenja pravde, odnosno za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, za zastrašivanje svedoka, osvetu i narušavanje tajnosti postupka.

U sedište organizacije kojom su upravljali prošle godine stiglo je nekoliko paketa sa dokumentima koji su procurili iz Kancelarije specijalizovanog tužioca u Hagu. O sadržini dokumenata govorili su javno na konferencijama za štampu u Prištini i drugim javnim nastupima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike