Novaković se i dalje ne oglašava: Primao platu a nije dolazio na posao, za taj novac moglo da se isplati 77 dečjih dodataka

27.10.2021

13:21

1

Autor: 24sedam

Novaković je svojim neradom "zaradio" čak osam miliona dinara

Novaković se i dalje ne oglašava: Primao platu a nije dolazio na posao, za taj novac moglo da se isplati 77 dečjih dodataka
Printscreen/Youtube, N1

Bivši gradonačelnik Novog Sada, a sada potpredsednik stranke Vuka Jeremića, Borislav Novaković, ne oglašava se od kada se u javnosti pojavila informacija da devet godina radi u Upravi za građevinsko zemljište grada Novog Sada, a da se na poslu nikada nije pojavio.

Stvar je utoliko gora ako se zna da Novaković konstantno napada republičke i gradske vlasti, dok s druge strane ima potpuno drugačije aršine kada je reč o svojim postupcima. Tako je on juče na pitanja koja mu po svoj prilici ne odgovaraju izbegao odgovore i brže bolje prekinuo konferenciju.

Printscreen / Twitter
 

Podsetimo, Novaković u Upravi za građevisnko zemljište "radi" u informativnoj službi, popularno PR-u, a prostom računicom za ovih devet godina samo na ime plata islaćeno mu je, ni menje ni više nego čitavih 8.235.348,45 dinara.

Na račun mu leglo 105 plata   

I niko mu ne bi zamerio da je taj novac pošteno zaradio svojim radom, ali istaknuti član stranke Vuka Jeremića je više od osam miliona dinara uzeo ne radeći ništa. Naime, on se na svom radnom mestu nije pojavio još od 2012, godinama ga niko nije video na poslu, ali ga je neko za to vreme neko uredno “čekirao”. Tako je primio 105 plata u iznosu od 78.431,89 dinara. 

Novaković, koji je u narodu poznat kao Bora Solunac, još jednom je potvrdio zašto je dobio taj nadimak. Naime, u decembru 2001. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije održano je glasanje o Zakonu o radu. Međutim, građani umesto da dobiju novine važne za njihov život, dobili su skandal i sve zbog toga što je Novaković odlučio da u isto vreme bude u Grčkoj i u Narodnoj skupštini – odnosno da se neko očita karticu umesto njega. 

S obzirom da je za tu prevaru prošao nekažnjeno, Novaković je očigledno isti princip primenio i  u Upravi za građevinsko zemljište grada Novog Sada, pa je tako dobijao platu sa posla na kojem se nije ni pojavljivao.

Za Novakovićev nerad moglo se isplatiti 77 dečjih dodataka i čak 280 prosečnih penzija.

Mnogi ne razmišljaju o pogubnosti oštećivanja Budžeta ovakvim postupcima. Ali kada se izračuna da je za novac koje je Novaković prevarom oteo od naroda moglo se isplatiti 77 dečjih dodataka, stvari postju jasnije. Naravno, ako uzmemo u obzir da je u vreme vlasti Novakovićevih partijskih drugova dečji dodatak bio dosta niži, broj isplata bi bio mnogo veći. Ipak, za Boru Solunca to nije važno, jer je on svoju “platu” uzeo. 

Prosečna penzija u Srbiji u junu 2021. godine iznosila je 29.374 dinara. Za više od osam miliona dinara, koliko je Novaković uzeo iz budžeta, moglo je da bude isplaćeno više od 280 penzija! Na to treba dodati i činjenicu da su penzije znatno povećane u odnosu na one iz 2012. godine, kao i to da su konstantno rasle. 

Orlić: Ništa me ne čudi, jer narodu nude samo da nas vrate u prošlost

Poslanik SNS Vladimir Orlić kaže da “ti veliki lideri iz Đilasovog i Jeremićevog bivšeg režima sve u životu rade na način kako su radili dok su bili na vlasti”.

Printscreen/Youtube, Novo jutro
 

– Novaković koji je nekada “glasao” iz Soluna, sad godinama i na posao svaki dan “ide” iz Soluna, izgleda. Zato i ne čudi što gazde ove ekipe danas narodu nude jedino – da nas vrate u prošlost. Bolje od toga oni ne znaju ništa – rekao je on.

Marković:  Nikakav odnos prema državi, random mestu  

I Narodni poslanik Aleksandar Marković ističe da ga nimalo ne iznenađuju navodi o Novakoviću, i dodaje da je reč o čoveku koji iza sebe ima pozamašan broj afera.

Printscreen / Youtube / Jutarnji Program TV Happy
 

– Od čuvenog glasanja iz Soluna, po čemu je dobio i nadimak Bora Solunac, do raznih finansijskih malverzacija dok je obavljao funkcije u novosadskoj gradskoj vlasti. S druge strane, ovo nam govori i o tome kakav odnos imaju bivši dosovci prema radnom mestu, državnoj upravi, ali i građanima. Ako se ispostavi da su ovi navodi tačni, a ubeđen sam da jesu, treba hitno da pokrenuti postupke protiv Novakovića – kazao je on.

Gojković: Novakoviću žalosno i licemerno, pa čak i od tebe kao čoveku afera

Žika Gojković iz Poks  ističe da je prosto neverovatno da čovek prima platu devet godina, koju plaćaju svi poreski obveznici, a da u tom periodu se ni jednom nije pojavio na poslu.

Printscreen / Youtube / knjazevacinfo
 

– Ipak, ne sumnjam u takvu informaciju, jer se radi o čoveku za čije ime se vezuju mnoge afere. U isto vreme, on je visoki funkcioner stranke Vuka Jeremića, koja se zalaže za revanšizam prema svima, koji su se ogrešili o državne finansije. Eto mu prilike da sa tim istim revanšizmom krene od svojih ljudi. Takođe, ovo ne bi moglo da traje toliko dugo, da ga neko iz verovatno starih veza iz gradske uprave nije pokrivao. U svakom slučaju žalosno i licemerno, kako za njega, tako i za stranku koju predstavlja – naglasio je Gojković.

Sve se mora isterati na čistac  

Za analitičara Branka Raduna Novaković bi morao da objasni zašto se ne  istraži ceo slučaj i donese odgovarajuće disciplinske mere.

Branko Radun, Happy TV printscreen
 

– Ceo slučaj mora da se razjasni do kraja i da nadležni organi postupe u skladu sa propisima – kaže on.

Pet vezanih dana bez opravdanja - automatski otkaz

I Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović izjavio je da po zakonu radnik koji izostaje s posla u periodu od pet vezanih radnih dana, za koje nema validno opravdanje, automatski dobija otkaz. 

Youtube printscreen
 

– Ako zaposleni nema opravdanje za nepojavljivanje na poslu više od pet dana, on automatski ostaje bez posla. A kako je moguće da neko za pet dana nepojavljivanja dobije otkaz, a neko za devet godina ne, to mi zaista nije jasno. Očito je neki dogovor u pitanju, neko ima korist od toga, ali je gradska uprava ta koja mora da objasni šta je posredi i kako je ovo moguće. On sam sebe s posla isterati sigurno neće – rekao je Dobrašinović povodom ovog skandaloznog slučaja.

Uslov za otkaz ispunio još 2012. godine

Zakon o radu Prema Zakonu o radu poslodavac može zaposlenom da otkaže ugovor o radu ako za to postoji opravdani razlog koji se odnosi na radnu sposobnost zaposlenog i njegovo ponašanje i to ako ne ostvaruje rezultate rada ili nema potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi; Novaković je ovaj uslov ispunio još 2012. godine kada je zaposlen i nikada se nije pojavio na poslu. 

Poslodavac može da otkaže ugovor o radu zaposlenom koji svojom krivicom učini povredu radne obaveze, i to ako nesavesno ili nemarno izvršava radne obaveze ili ako učini drugu povredu radne obaveze utvrđenu opštim aktom, odnosno ugovorom o radu. I ovde se Novaković istakao ispunjavajući oba uslova, ali opet, ostade zaposlen. Poslodavac može da otkaže ugovor o radu zaposlenom koji ne poštuje radnu disciplinu, i to ako neopravdano odbije da obavlja poslove i izvršava naloge poslodavca u skladu sa zakonom i ako ne dostavi potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad. 

Nije potrebno dalje naglašavati šta je sve Novaković prekršio iz Zakona o radu, ali to nije sprečilo one koji su mu omogućili ovu prevaru, a njega samog, da nastave sa otimanjem para od građana Srbije.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti