Kad učenici prizrenske Bogoslovije izvode pesmu "Pukni zoro", suze same idu (VIDEO)

21.10.2021

14:42

0

Autor: I.K.

Pesmu izvode učenici prizrenske Bogoslovije „Sveti Ćirilo i Metodije“, članovi orkestra i hora

Kad učenici prizrenske Bogoslovije izvode pesmu "Pukni zoro", suze same idu (VIDEO)
Pukni zoro Prizren bogoslovija Youtube printscreen - Copyright Youtube printscreen

Snimak učenika prizrenske Bogoslovije dok izvode pesmu "Pukni zoro", mada je nastao pre nekoliko godina, ovih dana ponovo je aktuelizovan na društvenim mrežama, izazivajući najdublje emocije.

Skromni mladići, anđeoskog glasa, pred svojim duhovnim ocima izvode popularnu pesmu, kojoj daju jedinstven prizvuk i dubinu. 

Bogoslovija "Svetog Ćirila i Metodija" je zadužbina Sime Andrejevića Igumanova u Prizrenu. Počela je sa radom 1. oktobra 1871. kao bogoslovsko-učiteljska škola za srpske učitelje i sveštenike iz Stare Srbije i imala je važnu ulogu u očuvanju kulturnog, nacionalnog i verskog identiteta Srba na ovom prostoru. Bogoslovija je raspuštena početkom Drugog svetskog rata 1941. godine i njen rad je obnovljen 1947. Posle NATO bombardovanja SR Jugoslavije, izmeštena je u Niš. Bogoslovija je stradala u martovskom pogromu 2004. Njena zdanja su obnovljena, a bogoslovi se vratili 2011. godine. 

Članovi orkestra i hora Bogoslovije svojim izvođenjima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a po pesmi o Prizrenu postali su poznati, pa i popularni i van crkvenih krugova. 

Nakon objavljenog kompakt diska „Slavni grade“, mladi bogoslovi snimili su i CD pod nazivom „Pesme iz Stare Srbije“ posvećen 800. godišnjici autokefalnosti SPC i 1000. godišnjici prvog pisanog spomena Eparhija raške i prizrenske. Orkestrom i horom rukovodi Dejan Ristić.

-Profesor Valentina Pitulić piše da otkako su se vratili u Prizren 2011 – između svete Liturgije i večernje službe, nastave i kratkog odmora, telefonskih razgovora s roditeljima, koraka prizrenskom kaldrmom do Bogorodice Ljeviške i stazom pored Bistrice do Svetih Arhanđela… nastanila se pesma. Da ojača posustale, razveseli tužne, da ulije veru, nadu i ljubav, da prognane vrati ovde – odakle dušom i srcem, nikada nisu ni odlazili“, besedio je đakon Bojan Radičević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike