Priština posebno da se angažuje na dogovoru sa Beogradom

19.10.2021

15:23

0

Autor: N. A.

U prvoj rekaciji na Izveštaj EK o Srbiji, Vladimir Bilčik poručio je da će za Srbiju u periodu pred izbore biti važno da primeni sporazum iz Međupartijskog dijaloga

Priština posebno da se angažuje na dogovoru sa Beogradom
Copyright Youtube printscreen

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, pozvao je Beograd i ”posebno Prištinu” da se angažuju na postizanju konačnog dogovora o normalizaciji odnosa.


Bilčik je u govoru pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlementa ocenio da nedavne tenzije između Beograda i Prištine ukazuju na ”krhkost statusa kvo”.

- Iako pozdravljam napore obe strane da smanje tenzije, situacija na terenu pokazuje da nam je potrebno ozbiljno i kontinuirano angažovanje Beograda, a posebno Prištine, na radu na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu - rekao je Bilčik.

U prvoj rekaciji na Izveštaj EK o Srbiji, Vladimir Bilčik poručio je da će za Srbiju u periodu pred izbore biti važno da primeni sporazum iz Međupartijskog dijaloga, ali i da svi uzmu učešće na predstojećim izborima.

- Srbija ulazi u godinu izbora, stoga će za zemlju biti veoma važno da predstojeće mesece posveti otvaranju političkog okruženja za slobodne, konkurentne i poštene izbore. To znači, s jedne strane, da je implementacija sporazuma o Međupartijskom dijalogu ključna, a s druge strane da se sve političke snage takmiče na izborima - ocenio je Bilčik.

On je istakao da je najvažnija poruka koju je Izveštaj EK poslao zamljama Zapadnog Balkana ”fokus na procesu reformi”.

- Maraton ka članstvu u EU je praćen reformama, ali tempo trčanja, kao i na svakom maratonu, mora biti stalan i predvidljiv - kazao je Bilčik.

On je pozvao EU da bude ”hrabra u svojoj viziji regiona” i angažovana na terenu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike