Tužilaštvo prikuplja dokaze u slučaju Veljović: Saslušano 11 policajaca zbog dešavanja na Cetinju

09.10.2021

16:58

0

Autor: A. S.

"Potrebno je izvršiti još neke dokazne radnje, nakon čega će biti donijeta odluka u predmetnoj krivično-pravnoj stvari"

Tužilaštvo prikuplja dokaze u  slučaju Veljović: Saslušano 11 policajaca zbog dešavanja na Cetinju
Copyright Veselin Veljović/Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkans

Cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo i dalje preduzima brojne dokazne radnje kako bi utvrdili da li u postupanju Veselina Veljovića, na dan ustoličenja mitropolita Joanikija, na Cetinju ima elemenata krivičnog dela. Tokom demonstracija na Cetinju bivši direktor Uprave policije, a sadašnji savetnik predsednika za bezbednost priveden je kada je odgurnuo jednog od policajaca koji je bio na zadatku. Na teret mu je stavljeno krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Predmet je i dalje u fazi izviđaja, a do sada je, kako navode iz tužilaštva, saslušano 11 policajaca kako bi se utvrdili detalji spornog događaja

– Obaveštavam Vas da se postupak protiv osumnjičenog V.V. iz Podgorice zbog izvršenja krivičnog dela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti nalazi u postupku izviđaja, u kojem su dosad preduzete brojne dokazne radnje, među kojima je saslušano 11 ovlašćenih policijskih službenika Uprave policije, a takođe je potrebno izvršiti još neke dokazne radnje, nakon čega će biti doneta odluka u predmetnoj krivično-pravnoj stvari – saopštio je za „Dan“ rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Cetinju Duško Milanović.

Neće odgovarati za pozivanje na otpor

Pre hapšenja na Cetinju, Veljović je u „Pobjedi“ objavio autorski tekst u kojem je naveo da je „sveta dužnost i obaveza” svakog pripadnika sektora bezbednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih Cetinjana i ostalih građana Crne Gore da u prvim danima septembra budu zajedno u prestonici.“ Tužilaštvo je formiralo predmet kako bi utvrdili da je na ovaj način počinio krivično delo pozivanje na otpor.

– U predmetu koji je VDT u Podgorici samoinicijativno formiralo povodom navoda u autorskom tekstu V.V., objavljenog u dnevnom listu „Pobjeda“ pod naslovom „Vidimo se na Cetinju“, ovo tužilaštvo je u fazi izviđaja saslušalo V. V. u svojstvu građanina, a potom zatražilo dostavljanje drugih neophodnih podataka relevantnih za donošenje odluke, a nakon što su ovom tužilaštvu dostavljeni svi traženi podaci, ocenjeno je da u navodima iznetim u predmetnom tekstu nema elemenata krivičnog dela iz nadležnosti ovog tužilaštva – navodi se u odgovoru koji potpisuje državni tužilac Lepa Medenica.

Nakon hapšenja Veljović je sproveden na saslušanje u Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju gde mu je, zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke određeno zadržavanje do 72 sata. Žalba na tu odluku je odbijena, a Veljović se našao pred sudijom za istragu Osnovnog suda u Cetinju. Nakon saslušanja utvrđeno je da nije osnovan predlog da predsednikov savetnik bude u pritvoru, pa je pušten da se brani sa slobode.

– Upravo je sud doneo rešenje da se ukida pritvorski osnov za moj dalji boravak u pritvoru, što potvrđuje da Crna Gora ima kapacitete i institucije. Verujem da je ovde reč ne o činjenicama i ne o istini, nego o političkom progonu i političkoj osveti premijera Zdravka Krivokapića i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića. Za mene je Crna Gora, verujem kao i za sve Crnogorke i Crnogorce, ideal i zbog toga mi je drago što sam danas na Cetinju i što sam prethodna 24 sata proveo u pritvorskim prostorijama na Cetinju, zbog ideje slobodne demokratske evropske Crne Gore – kazao je Veljović nakon saslušanja.

Informaciju o hapšenju Veljovića objavio je na Tviteru premijer Zdravko Krivokapić.

– Obaveštavam javnost da su brzom akcijom policije, koju sam naložio, upravo stavljene lisice na ruke Veselina Veljovića – napisao je Krivokapić na Tviteru. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike