Vulin na snimanju filma „Oluja“: Nikada više niko umesto Srba neće pisati njihovu istoriju

03.10.2021

14:16

0

Autor: I. P.

Velika je stvar što ova generacija srpskih umetnika i državnika ne dozvoljava da se istina o tragediji i stradanju srpskog naroda ne zaboravi

Vulin na snimanju filma „Oluja“: Nikada više niko umesto Srba neće pisati njihovu istoriju
Copyright Foto:MUP

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin posetio je filmsku ekipu koja u okolini Valjeva snima film „Oluja" i istakao da nikada više niko neće umesto Srba pisati njihovu istoriju.

- Zaslužili smo i izborili se za pravo da mi pišemo svoju istoriju i ispričamo je. Niko više nikada neće trovati našu decu lažima o srpskom narodu. Izborili smo se za istinu i pravo da o njoj govorimo, poručio je ministar Vulin, saopšteno je iz MUP-a.

Istakao je da smo dočekali „Oluju“, zato što smo ćutali o Jasenovcu i da smo zato što svojoj deci nismo dozvolili da znaju istinu o tragediji srpskog naroda dočekali da nam drugi pišu istoriju, da nam se podsmevaju, da nas teraju da priznamo lažne genocide, da nas primoravaju da se pravimo kao da je „Oluja“ „humanitarna“ akcija.

- Velika je stvar što ova generacija srpskih umetnika i državnika ne dozvoljava da se istina o tragediji i stradanju srpskog naroda ne zaboravi i što ćemo na velikom platnu videti istinitu priču o „Oluji“, rekao je Vulin.

Kako je naglasio, srpski narod je zaslužio da sam piše svoju istoriju i da ne dozvoli da je drugi prave za nas.

Foto:MUP
 

 

- Kada drugi istoriju prave za nas i kada drugi odlučuju o nama onda se o nama govore laži i predstavljaju kao istina, onda nas primoravaju da priznamo tuđe genocide, tuđe zločine prihvatimo kao svoje, ocenio je Vulin koji se zahvalio filmskoj ekipi koja je, kako je ocenio, uložila sebe u istinu o srpskom stradanju i zločinačkoj akciji „Oluja“.

- Ovo će videti ceo svet, a na srpskoj državi je da pomogne ovim mladim ljudima da na najbolji mogući način prikažemo našu istinu, poručio je Vulin.

Vladan Anđelković, producent filma „Oluja" ukazao je da je uspešno završeno 60 snimajućih dana, po najvišim produkcijskim standardima.

Kako je objasnio, film se ne bavi političkim kontekstom „Oluje“ već tragedijom srpskog naroda koja je ispričana kroz vizuru običnih ljudi koji su u tom zločinu proterani iz Hrvatske.

Foto:MUP
 

 

- Fokus nam je na priči o srpskoj porodici, u kojoj je glava kuće, koga igra Jovo Maksić, otišao u diverzante, a kroz film pratimo njegovu priču i priču članova njegove porodice koji su izbeglice u koloni, rekao je Anđelković i dodao da zapaženu ulogu u filmu imaju dvoje dvanaestogodišnjaka.

Naveo je da mu je drago da je ministar Vulin posetio set snimanja filma i serije „Oluja“ i naglasio da je on i kao ministar odbrane i rada pružao veliku podršku projektima koji se kroz kulturu bave odbranom nacionalnih interesa.

Foto:MUP
 

 

Miloš Radunović, reditelj i scenarista filma i serije „Oluja“, istakao je da je snimanje filma izuzetno zahtevno, da nije reč o klasičnim scenama i da je filmska ekipa stalno u pokretu.

Objasnio je da scenario prati sudbinu tri, četiri porodice, jedne diverzantske linije koja je ostala u pozadini i njihovih porodica koje su krenule u izbeglištvo u koloni i njihovih sudbina.

Kako je istakao Radunović, tragedija se uvek najbolje vidi na običnim pričama malih ljudi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike