Brnabićeva: Mnogo ćemo izgubiti ako nasednemo na provokacije Prištine

23.09.2021

21:57

0

Autor: N. A.

Premijerka pozvala sve partnere da reaguju kako bi se sačuvao mir

Brnabićeva: Mnogo ćemo izgubiti ako nasednemo na provokacije Prištine
Profimedia

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras u Njujorku da je Srbija mnogo toga postigla u prethodnom periodu i da zato ne sme da naseda na provokacije Prištine, ali i da mora pozvati sve partnere da reaguju kako bi se sačuvao mir.

– Imamo toliko toga da izgubimo i zato ne smemo da nasedamo na prvokacije, ali moramo da damo jasnu poruku svim našim paratnerima, koliko god se ne slagali po pitanju KiM, da su važni mir i stabilnost i da reaguju na vreme, kako ne bi dalje dovodili u opasnost mir i stabilnost i sve ono sto smo gradili do sada – poručila je Brnabićeva u izjavi za srpske medije u Njujorku, gde predstavlja Srbiju na zasedanju Generalne skupštine UN.

Pročitajte još:

Kaže da je danas održala prvi sastanak sa premijerom Belgije Aleksandrom de Kruom, kojeg odlično poznaje, jer su zajedno u grupi mladih lidera za Evropu u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

Kako navodi, sastanak je bio srdačan i iskren, pričali su o evropskim integracijama Srbije i o tome šta smo uradili u oblasti vladavine prava.

Brnabićeva je navela da je Srbija pripremila dva klastera, ali da na međuvladinoj konferenciji u junu nismo od Belgije dobili zeleno svetlo za njihovo otvaranje, tako da je pokušala da predstavi Krou šta smo sve uradili kako bismo dobili saglasnost za to u decembru.

Kako je rekla, veliki deo sastanka je posvećen tenzijama i problemima na KiM koji su sada aktuelni, s obzirom na to da je Belgija među prvima priznala nezavisnost Kosova.

– Rekla sam mu da ne možemo da se složimo, ali da mislim da je potrebno da prate šta se dešava i koji su potezi Prištine, da li Priština poštuje međunarodne sporazume, a pogotovo one pregovarane pod okriljem EU čiji je garant, kao što je Briselski sporazum, i kada će biti formirana ZSO i da li Briselski sporazum još važi ili ga nema, da bismo znali kako da se ponašamo u skladu sa tim – kaže Brnabićeva.

Ukazala je, kako je rekla, belgijskom premijeru da je ove godine bilo najviše napada na Srbe i da od oružanog sukoba nikada nije bila gora bezbednosna situacija, i pored toga što tzv. Kosovo uživa podršku nekih članica EU, ali i SAD, kao i da je to i dalje teritorija sa najmanjim brojem povratnika od svih postkonfliktnih područja na svetu.

24sedam/Goran Sivački

Dodala je da je predočila Kruu kakve poruke šalju Aljbin Kurti i prištinsko rukovodstvo.

Brnabićeva je održala danas u Njujorku i sastanak sa američkim kongresmenom Erikom Svolvelom i dodala da je ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić pokrenuo inicijativu da imamo mnogo bolju komunikaciju sa Demokratskom strankom u SAD, što do sada nije bio slučaj.

– Svolvel predvodi grupu mladih kongresmena DS u kongresu i izuzetno je zainteresovan za ono što se dešava u Srbiji, i želi lično da radi na boljoj komuinikaciji između Srbije i SAD, i stranke kojoj pripada, gde je jako dobro pozicioniran, što će nam biti zalog za budućnost kada je reč o odnosima sa tom strankom - navodi premijerka.

Brnabićeva kaže da su pričali i o njenoj eventualnoj prvoj zvaničnoj poseti SAD, ali i onome što se dešava na KiM i koliko je Srbiji u interesu da bude konstruktivna, fleksibilna i tolerantna.

Brnabićeva je predočila Svolvelu da Srbija, ipak, ima svoje crvene linije, kao i da Kurti i drugi albanski političari na KiM koriste to što za SAD trenutno Zapadni Balkan nije u fokusu, kao ni EU.

– Samo sam želela da im skrenem pažnju da se situacija usložnjava iz dana u dan i da ih molimo da se umešaju i vide šta se dešava i da pomognu da se sačuvaju mir i stabilnost – navela je Brnabićeva.

Na pitanje šta će reći sutra u svom obraćanju na generalnoj debati UN, rekla je da će se njen govor bazirati pre svega na situaciji u vezi sa kovidom, što je tema debate, kao i oporavku u postkovid periodu, ali da će govoriti i o situaciji na KiM.

Naglasila je da je izuzetno važno da svet to čuje i da uputimo poruku pre svega onima koji će biti zainteresovani za ono što imamo da kažemo – da li će Srbija poslati poruku mira i stabilnosti ili ćemo odgovoriti na jedan drugačiji način za sve ove provokacije.

– Priština samo želi da nas isprovocira da bismo odgovorili na jednak način – kaže premijerka.

Brnabićeva ističe da je Srbija mnogo toga postigla po pitanju finansija i privlačenja stranih investicija.

Kaže da će uskoro biti otvoren i najveći razvojni centar američke kompanije NCR.

Rekla je da će govoriti o tome šta je Srbija sve uradila tokom pandemije, čime može da se pohvali i kako je pomagala druge zemlje, u regionu, pojedine člancie EU, Azije i Afrike.

Pročitajte još:

Poručila je da možemo samo svi zajedno da pobedimo ovu sitauciju i da je zato važan multilateralizam, kao i da jedino zajedno možemo ili da pobedimo ili izgubimo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti