Obeležen Dan srpskog jedinstva: Nikada više za srpsku trobojku nećemo nikome da se izvinjavamo (FOTO/VIDEO)

16.09.2021

15:14 >> 14:42

0

Autor: I.Pavlović

Svečanom ceremonijom na Savskom trgu obeležen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembar

Obeležen Dan srpskog jedinstva:  Nikada više za srpsku trobojku nećemo nikome da se izvinjavamo (FOTO/VIDEO)
dan zastave jedinstva srbija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Danas se obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembar. Tim povodom u Beogradu se održavaju brojne manifestacije, dok je centralna svečanost organizovana na Savskom trgu pored spomenika Stefanu Nemanji.

Na većini zgrada i objekata u prestonici istaknute su nacionalne zastave koje, u skladu sa simbolikom događaja, pozivaju na jedinstvo i očuvanje nacionalnog identiteta naroda u Srbiji. Zastave se vijore i na većini državnih institucija, Novom dvoru koji je sedište predsednika Srbije, Vladi, Skupštini.

24sedam/Goran Sivački

19:40 – Velikim vatrometom završeno je svečano obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

24sedam/Goran Sivački

24sedam/J.V.

19:20 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je obraćanje na centralnoj svečanosti povodom  Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

– Kralj Petar I je 1911. uručio 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, nijedna nije zarobljena, što je preseda u istoriji ratovanja, junaci koji su na današnju dan 1918. jurišajući ispod tih barjaka krenuli u proboj Solunskog fronta. Srpska trobojka bila je veća od života, jer ijjh je opominjala da sloboda Srbije nema cenu.  Zato su barjaktari ginuli, ali su im zastave preživele! Zato, zbog njih, zbog svih drugih koji su pod tom zastavom, pod tim imenom, za tu slavu, dali živote, danas obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, možda i najvažniji naš praznik, koji nam jasno govori ko smo, odakle dolazimo, i gde idemo ,rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić / 24sedam/Goran Sivački

Vučić je objasnio zašto je Srbija izabrala 15. septembar za Dan srpskog jedinstva.

– To je praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura, tradicija, vera, ali i vrednosti na kojima počiva čitavo društvo, vrednosti koje jednu državu čine civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna šta joj je i zašto činiti. Datum koji smo izabrali, 15. septembar, je datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kojem, zajedno, leže i naš bol i naša slava, koji čine prvi deo one Renanove definicije nacije, po kojoj je ona zasnovana na zajedničkoj patnji, slavi u prošlosti, i zajedničkom planu za budućnost. Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule uz čuvenu naredbu Živojina Mišića: “U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!”, napomenuo je Vučić.

– Taj dan je bio prvi u nizu istih takvih plebiscita, na kojima smo, bez obzira na krvavu cenu, birali, nanovo i nanovo, Srbiju i njenu slobodu. I danas je, baš zato, važno, da slaveći sve žrtve, svaku kap krvi koju su prolili, svaku kost koju su posejali, na još jednom plebiscitu usvojimo svoj novi plan za budućnost. Onu u kojoj ćemo stajati pod istom zastavom, znajući da je ona zastava slobode, i zastava mira, a pogotovo zastava budućnosti. Zastava našeg jedinstva u nameri da sačuvamo identitet i pravo da budemo to što jesmo, jedan te isti narod, koji ne želi da bilo šta od bilo koga uzme, da bilo koga ugrozi, nego samo da za sebe izdejstvuje isto ono pravo koje priznaje drugima. Pravo na ime, na istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju i, samim tim, postojanje – rekao je Vučić.

– Pravo na sećanje, ali i pravo na ono na šta inače niko ne može da nas natera, a mnogi i dalje pokušavaju, bezuspešno – pravo da sami odlučimo i kada ćemo i šta da zaboravimo – rekao je on.

 

To je pravo na dostojanstvo, objašnjava predsednik.

– Pravo na sećanje, ali i pravo na ono na šta inače niko ne može da nas natera, a mnogi i dalje pokušavaju, bezuspešno – pravo da sami odlučimo i kada ćemo i šta da zaboravimo. I sebi, i drugima. Nismo mi bili uvek svetli tokom istorije, najčešće sami prema sebi, često i prema drugima, ali, bar na ovim prostorima, ne postoji nacija koja je prošla kroz toliku tamu, i onu grobnu, nacija koja je podnela toliku žrtvu, da bi ugledala svetlo, i postala nacija, postala slobodna. Šta ćemo od svega toga da zaboravimo, a mnoge stvari moramo, tek da ne bi večno živeli u prošlosti, sme da bude isključivo naš izbor, a ne odluka bilo koga sa strane. I odmah da bude jasno, ovu zastavu, sve one koji pod njom, i zbog nje, leže, zastavu našeg stradanja, zastavu naših kostiju, naših jama, logora, dece koju su nam uzeli, sasvim sigurno nećemo nikada zaboraviti. Ona nas određuje, na njoj su imena svih onih čija imena ne znamo, ona je, i bukvalno, stvorena našom krvlju i našim kostima, i bez nje, ne bi bilo i nas. U njoj, i to je još jedna važna lekcija koju moramo da naučimo, jesu i sve naše besmislene podele, svi propali snovi koje smo sanjali, svaka greška koju smo napravili, ali ono što u tome jeste bitno je to da je, i takva, ta zastava naša, i da predstavlja ono jedinstvo koje se zasniva na činjenici da nismo savršeni, da jesmo različiti, ali i da znamo da je lepota zajedništva, zastave, upravo i u tome, rekao je on.

Milorad Dodik / 24sedam/Goran Sivački

19:05 – Okupljenim građanima se obraća Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik

– Srbin ne može da živi bez slobode, i zato smo različiti od drugih, ako smo različiti, istako je Dodik. Republika Srpska je ponosna na činjenicu da je baš danas usvojila zakon o zaštiti ćirilice zajedno sa Republikom Srbijom. Ovakva moćna manifestacija treba da se organizuje svake godine. Ne volim kada ljude iz RS nazivaju Bosancima, ja sam Srbin! Govorim srpski, pišem ćirilicom, slavim krsnu slavu – Đurđevdan, rekao je Dodik.

– Mi nismo bosanski Srbi, nego samo Srbi, sa našim identitetom, mi imamo svoju republiku, ali naša otadžbina je Srbija, kaže MIlorad Dodik.

Patrijarh Porfirije / 24sedam/Goran Sivački

18:45 –  Okupljenima se obraća patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je svaki čovek stvoren sa svojim posebnim ličnim pečatom, ali je istovremeno u zajednici sa svim ljudima i različit od njih.

– Neka nam je srećan Dan jedinstva i zastave. Porodica nije cilj koji je dat sam po sebi, nego da bimso se učili i rasli u jedinstvu različitosti. Ne možemo voleti druge koji su udaljeni od nas ako ne volimo svoga oca, majku, brata, komšiju, svoj rod, narod. To je i prirodni i duovni poredak stvari po kojem se jedinstvo izgrađuje od pojedinačnog ka opštem, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

 

– Zato moramo upoznati sebe, ono što je naše, kako svoje potencijale i vrline, a i svoje slabosti, kako bismo bili bolji. I jednog i drugog ima na pretek u našoj prošlosti, zato mi u poršlosti moramo tragati za svojim nadahnućima. ne mogu nam drugi reći ko smo mi, nego mi kad postupamo po redu, ali jedinstvo ne sme da bude sebično, ili da se sukobljavamo sa drugima. Ne možeš biti svetski kad nisi svoj, ni drugi te neće poštovati ako ne poštuješ sebe, kaže patrijarh.

– Jedinstvo naroda se osvtaruje u duhovnom smislu, a ne kroz krv i tlo, kad smo jedno u vrlinskom, onda možemo da gradimo jedinstvo, i naše i sa drugim narodina, uzrastajući u Hrista, za nas kao hrišćane nijedni drugi principi nisu dobri, naši principi su jevanđeljski i svetosavski. Treba da se trudimo da uredimo sebe i svoj dom, da budemo primer drugima u dobru i vrlini, kaže patrijarh.

18:40 – Na oduševljenje okupljenih građana okupljenih na Savskom trgu izvedena je popularna rodoljubiva pesma “Pukni zoro”.

18:35 – Glumac Goran Sultanović izveo je pozdravnu besedu kojom je započeta centralna svečanost na Savskom trgu.

24sedam/Goran Sivački

18: 30 – Nakon naleta helikoptera koji je nosio srpsku zastavu intonirane su himne Republike Srpske “Moja Republika” i  Srbije “Bože pravde”, koju je izveo hor RTS- a.

24sedam/Goran Sivački

24sedam/Goran Sivački

18:25 – Na manifestaciju stigao je i patrijarh srpski Porfirije.

18:10– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, njega su okupljeni građani dočekali gromoglasnim aplauzom.

24sedam/Goran Sivački

24sedam/Goran Sivački

24sedam/Goran Sivački

24sedam/Goran Sivački

24sedam/Goran Sivački

Ana Brnabić / 24sedam/Goran Sivački

Igor Mirović i Branko Ružić / 24sedam/Goran Sivački

18:00 – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik stigao je na centralnu manifestaciju i dočekan je aplauzima. Takođe, na Savskom Trgu su i predstavnici Srba iz Crne Gore, Andrija Mandić

17:55 – Na Savskom trgu već je prisutno desetine hiljade građana, javljaju reporteri 24sedam.  Na Savski trg, na centralnu manifestaciju stigao je i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

24sedam/Goran Sivački

Kako javlajju naši reporteri tu se mogu videti i pojedine vladike SPC, kao i predstavnici lokalnih samouprava.

17:55 – Uz zvuke pesme “Tamo daleko” 100 trubača, na Trgu Slavija spojile su se dve kolone učesnika manifestacije, koja se zatim spustila do Savskog trga.

24sedam/Goran Sivački

24sedam/Goran Sivački

17:45 – Učesnici  svečanosti krenuli su ka Trgu Slavija, dok će defile pukovskih zastava poći ka Slaviji od spomenika Karađorđu. Trubači i konjica se nalaze na Slaviji.

24sedam

17: 40 –  Od spomenika Njegošu sa Akademskog platoa krenuo je defile folklora.

17:30 – Zvaničan početak svečanosti obeležen je počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana.

Pročitajte još:

24sedam

24sedam/Goran Sivački

Reporteri 24sedam razgovarali su građanima u centru Beograda, pred početak svečanosti.

– Vrlo je važno da se održava i praznuje jedan ovakav dan. Apsolutno sva državna obeležja moraju da se poštuju – rekla je jedna sugrađanka za 24sedam, dok je posmatrala kako se učesnici postrojavaju pred defile.

– Divan osećaj. Divno je gledati kako se gradom vijore zastave. Bilo bi lepo da je ovako svaki dan – rekao je Dragan Savicevic za naš portal.

24sedam/Goran Sivački

24sedam/Goran Sivački

24sedam/Goran Sivački

24sedam/Goran Sivački

24sedam/Goran Sivački

24sedam/Goran Sivački

24sedam/Goran Sivački

Sa Kalemegdana će biti upriličena počasna artiljerijska paljba, a zatim će od spomenika Vojvodi Vuku ka Trgu Republike krenuti defile ustanika, dok će ka centralnom gradskom trgu, od spomenika Njegošu sa Akademskog platoa krenuti defile folklora.

24sedam/Goran Sivački

Potom će svi učesnici krenuti ka Trgu Slavija, dok će defile pukovskih zastava poći ka Slaviji od spomenika Karađorđu, trubači i konjica biće na Slaviji, a sviraće Marš na Drinu.

24sedam/Goran Sivački

Defile zatim nastavlja ka Vladi Srbije, gde će komandir konjičke jedinice predati simbolično raport slavnom junaku iz Prvog svetskog rata “vojvodi Živojinu Mišiću”.

24sedam/Goran Sivački

Građani će se iz svih ovih pravaca kretati ka Savskom trgu,a programom je predviđenoeno da posle naleta helikoptera biti izvidena i himna Srbije “Bože pravde”, koju će izvesti hor RTS, a zatim i numera “Pukni zoro” u izvođenju Dejana Petrovića i Big benda.

24sedam/Goran Sivački

24sedam/Danilo Krša

 

Praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je prošle godine, a izabrano je da to bude 15. septembar – Dan proboja Solunskog fronta. Tim povodom pozvani su svi naši ljudi, gde god živeli, Srbi iz svih krajeva, da tog dana, tamo gde žive, na kuću ili zgradu, istaknu srpsku trobojku, jedan od simbola Srbije.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike