Završen dijalog, Dačić poručio: Ko god prihvatio ili ne dogovor, mi ćemo sve dogovoreno primeniti

18.09.2021

12:36 >> 13:27

0

Autor: I.K.

Vladimir Bilčik, kao predstavnik evroparlamentaraca rekao je da je izrađen dokument na osnovu povratnih informacija koje su dobili od učesnika dijaloga

Završen dijalog, Dačić poručio: Ko god prihvatio ili ne dogovor, mi ćemo sve dogovoreno primeniti
Copyright Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Ivica Dačić, Tanjug/Rade Prelić

Međustranački dijalog je završen. Kako se moglo čuti iz izjava posle sastanka, vlast je prihvatila predloženo uputstvo i najavila da će implementirati sve dogovoreno, dok je opozicija razjedinjena i po ovom pitanju, pa je deo prihvatio dogovor smatrajaći to unaređenjem izbornog procesa, dok je deo odbacio dogovor.

pročitajte još

Predsednik Skupštine Ivica Dačić zahvalio se evroparlamentarcima na trudu i pokušaju da se pomire suprotni stavovi u međustranačkom dijalogu. On je naglasio da je vladajuća većina prihvatila gotovo sve što je dokumentom predloženo.

On je istakao da nisu svi prihvatili sve predloženo, ali da će vlast, ma ko prihvatio ili ne predložene mere, implementirati sve dogovoreno.

-Imajući u vidu izraženu želju da vlast u Srbiji bude konstruktivna, da bude sve što je moguće za unapređenje izbornog procesa, pristupili smo razgovorima i zaista smo prihvatili mnogo toga što do sada nikada nije bio slučaj u istoriji Srbije. Saglasili smo se da se formira privremeno nadzorno telo koje treba da obezbedi politički pluralizam od 12 članova, šest bi predložio REM, a šest bi predložila opozicija. To telo bi pratilo medije, da izveštava o primeni pravilnika za javni servis… , rekao je Dačić.

Ivica Dačić, Tanjug/Rade Prelić

On je napomenuo da su se saglasili da se doda šest članova izborne komisije iz redova opozicije, te da uputstvo koje je usaglašeno treba da doprinese izbornom procesu.

-Očekujemo da se sada ostale stranke opredele da li žele da učestvuju ili ne, poručio je Dačić.

Vladimir Bilčik, kao predstavnik evroparlamentaraca rekao je da je izrađen dokument na osnovu povratnih informacija koje su dobili od učesnika dijaloga. Oni su utvrdili niz mera koje bi mogle da pomognu Srbiji da unaprede predizborne uslove.

Vladimir Bilčik, Tanjug/Rade Prelić

-Želeo bih da ovaj dokument učinim dostupnim za javnost, a za ove mere mislimo da su izvodljive i da može da se stvori klima poverenja. Ovaj dokument su predložili kofisilitatori, a želeli bismo da svi koji su učestvovali u dijalogu da rade na sprovođenju mera. Nadam se da hoće. Nastavićemo da pratimo sprovođenje i spremni smo da se vratimo ako bude bilo potrebe, rekao je Bilčik koji je izrazio zahvalnost Dačiću, ali i svim učesnicima dijaloga.

On je naglasio da razume da nisu svi zadovoljni, ali da veruju da ovo jeste korak napred. Istakli su što je vladajuća većina spremna da implementira ove mere.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike