Krivokapić i Abazović o velikoj zapleni kokaina na godišnjicu smene vlasti: Dvostruki istorijski događaj!

30.08.2021

11:46 >> 12:30

0

Autor: A.S.

Ako se u narednim danima koji treba da budu radosni, nešto desi, biće odgovorne male grupe koje su nezadovoljne rezultatima i u ovoj akciji - naveo je premije

Krivokapić i Abazović o velikoj zapleni kokaina na godišnjicu smene vlasti: Dvostruki istorijski događaj!
Abazović i Krivokapić/Profimedia

Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović danas se obraćaju medijima povodom velike zaplene kokaina, kada su u akciji “187” crnogorski policajci oduzeli oko 1.400 kilograma kokaina, te se smatra da je reč o najvećoj zapleni u istoriji Crne Gore.

– Danas je dvostruki istorijski događaj. Prvo zato što se tačno pre godinu desila prva smena vlasti u Crnoj Gori. Drugi, da je pre nekoliko dana napravljena najveća akcija – kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

Pročitajte još:

Neću ići na Cetinje 5. septembra na ustoličenje mitropolita Joanikija, saopštio je danas premijer Zdravko Krivokapić.

– Neću da svojim prisustvom dam bilo koji negativan povod. Dao sam obećanje. Rekao sam da je ovo moj doprinos koji mogu da dam u ovom trenutku- kazao je Krivokapić.

U toj akciji uhapšeni su Marina (27) i Budumir Krstović (66), koje je sudija za istragu Višeg suda Radomir Ivanović pustio da se brane sa slobode.

On je rekao da je ovo dokaz da kada izaberete kompetentne i profesionalne ljude na pravim pozicijama da nećete pogrešiti.

Krivokapić je rekao da je zbog realizacije akcije “187” Vlada na današnjoj sednici donela odluku da tri rukovodioca nagradi dvostrukom platom, sedam policajaca i dvojicu carinika sa po jednom platom.

Kazao je i da to jeste simbolično, ali da pokazuje da će se brinuti o uslovima u kojima rade policajci.

Zahvalio se svima koji su čestitali na akciji, ali da je ostao muk bivše vlasti.

– Idoli u Crnoj Gori trebaju da budu naučnici, sportisti, kulturni radnici, inovatori, kreatori, a ne, kao što se vrlo često dešava – da su idoli kriminalci. Moramo da promenimo ono da ne možete da razlikujete ko je kriminalac, ko biznismen, ko političar – rekao je premijer.

Krivokapić je kazao da nije imao nikakva saznanja o akciji dok nije završena.

– Hteli su da me obaveste, rekao sam im ne trebaju mi saznanja nego dela – kazao je on.

Premijer je rekao da će, ako se u narednim danima koji treba da budu radosni, nešto desi, biti odgovorne male grupe koje su nezadovoljne rezultatima i u ovoj akciji.

“Istorijski rezultat na kom bi pozavidele i SAD”

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović rekao je da je ovo istorijski rezultat, na kom bi im pozavidele i Sjedinjene Američke Države.

– I sve veće države koje imaju veće kapacitete od nas… Ali mala Crna Gora ima veliki volju – rekao je on.

Kazao je da je to što sudske i tužilačke vlasti nemaju volju da prate volju Vlade u borbi protiv organizovanog kriminala, dobra poruka međunarodnoj javnosti.

– Šverc narkotika je trajao godinama, decenijama. Verovatno ga ni ova Vlada neće u potpunosti suzbiti… Ali ću vam reći jedno, vrednost zaplenjenog kokaina je vrednost pet bolnica, ili deset fabrika na severu. Mi decu lečimo SMS porukama…- rekao je Abazović.

On je dodao da tvrdi da iza svih nacionalističkih i ekstremiatičkih grupa stoje organizovane kriminalne grupe, koje vide da više nemaju zaštitu države.

Abazović je istakao da zaplena 1.400 kilograma kokaina nije samo evropski bitna informacija, već globalno bitna.

“Informacije koje su došle do nas nisu nigde procurele”

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da će detalje istrage saopštiti na sastanku sa novinarima 1. septembra.

– Ono što mogu da kažem je da je ova akcija deo globalne akcije… Informacije koje su došle do nas nisu nigde procurele – rekao je on.

Dodao je da novi menadžment UP opravdava poverenje koje su im dali, i zahvalio im se.

Sekulović je kazao da će nakon odluke veća Višeg suda Sudskom savetu uputiti inicijativu za ispitivanje postupanja sudije za istragu Višeg suda.

“Ivanović se trebao izuzeti”

Abazović je rekao da misli da se sudija Ivanović trebao izuzeti, a ako se nije zauzeo neka mu služi na čast to što je uradio.

– Ljudi zbog vožnje u alkoholisanom stanju završe u pritvoru 30 dana. A 1.400 kilograma kokaina? Time šaljemo poruku da se institucije nisu oslobodile – rekao je Abazović.

On je rekao da sudstvo nije nezavisno, već zavisno.

“Sigurno su bile slične akcije u nekom periodu pre nas, ali nije bilo dovoljno volje da se to uradi”

Godinu dana od izbora, ali ne nikako ni godinu od rada Vlade, je godina slobode, kazao je Krivokapić.

– Vi svi dobro znate da je u jednom TV duelu, blaženopočivši Momir Bulatović postavio pitanje o 50 miliona koje idu za banane… Sigurno su bile slične akcije u nekom periodu pre nas, ali nije bilo dovoljno volje da se to uradi – rekao je Krivokapić.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je danas da je vlada odlučila da iz prostorija stare zgrade u kojoj je bila smeštena izvršna vlasta isele opozicione političke partije – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate.

– Vlada Crne Gore je na današnjoj sednici donela odluku da se prostorije stare zgrade vlade stave na raspolaganje vladi, a da se parlamentarne partije DPS, SDP i SD, kao dugogodišnji korisnici ovih prostora, isele u drugi adekvatan prostor – napisao je Krivokapić na Tviteru.

– Stara zgrada Vlade biti ponuđena tužilaštvu kao potencijalno rešenje –

Premijer je rekao i da će stara zgrada Vlade biti ponuđena tužilaštvu kao potencijalno rešenje.

Pročitajte još:

Kazao je i da tužilaštvo to ne mora prihvatiti, ali da misle da je to dobro rešenje i da zadovoljava sve standardne.

– Danas smo na sednici doneli odluku da pokažemo da nema više privilegovanih. Ako jedna partija kao što je URA može da zakupi poslovni prostor, zašto to ne bi mogao DPS, SDP i drugi – kazao je Krivokapić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti