TEMA NEDELJE: Napadi Mila Đukanovića na SPC su poslednji trzaji njegove rušilačke politike

06.09.2021

18:00 >> 07:07

0

Ono što se dešavalo na putu Podgorica-Cetinje pokazalo je na delu svu nemoć i krah politike Mila Đukanovića

TEMA NEDELJE: Napadi Mila Đukanovića na SPC su poslednji trzaji njegove rušilačke politike
Copyright 24sedam/Goran Sivački/Tanjug

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru uprkos protestima i barikadama koje su postavljali ekstremisti i samoprozvani komiti predvođeni predsednikom Milom Đukanovićem. Njihovi pokušaji da spreče Srpsku pravoslavnu crkvu da obavi ustoličenje na Cetinju neslavno su prošli, a jedinstven je utisak da je taj debakl zapravo politički poraz samog Đukanovića.

Patrijarh i mitropolit prevezeni su na Cetinje helikopterom, dok su na putu gume palili malobrojni demonstranti. I dok se obavljao sveti čin ustoličenja, ono što se dešavalo na putu Podgorica-Cetinje pokazalo je na delu svu nemoć i krah politike Mila Đukanovića.

pročitajte još

Po svemu sudeći, aktuelni predsednik Crne Gore ništa nije naučio iz litija i napada na SPC, iako ga je to koštalo poraza na izborima. Narod mu to nije oprostio i kažnjen je gubitkom poverenja.

Gorak utisak

Grešku je sada ponovio. Na dočeku patrijarha Porfirija u Podgorici bilo je na desetine hiljada vernika, a na barikadama tek nekoliko stotina. Pokušao je Milo dolaskom na Cetinje da podstakne masu i spreči ustoličenje na Cetinju. U tome, naravno nije uspeo, ali je uspeo da umanji svoj uticaj u narodu i da smanji šanse na predsedničkim izborima koji se održavaju sledeće godine.

Ustoličenje je obavljeno, tenzije su spuštene, ali ostaje gorak utisak, ocenjuje u izjavi za 24sedam verski analitičar Željko Injac.

Željko Injac, TV Prva printscreen

-Ta radikalizacija društva u Crnoj Gori i taj Milov poduhvat da po svaku cenu ostane politički živ pa i po cenu podela i sukoba je nešto što baca senku na ovaj svečani događaj, koji je trebalo da ostane samo jedan verski čin. Očigledno je da pojedini političari u regionu ne biraju sredstva kada je njihov interes u pitanju, te koriste svaku priliku da profitiraju politički. Iako je sam čin ustoličenja protekao mirno, sve što se dešavalo oko njega ostaće kao jedna mrlja u crnogorskoj državi, crnogorskoj istoriji da su neki političari pokušali da spreče da se ustoliči mitropolit…, kaže Injac za 24sedam.

“Ja mogu da odem u Rim i da osporavam Papi pravo na ustoličenje u Vatikanu, ali će me svi gledati kao budalu. Osporavanje da je pravo mitropolita ustoličenje na Cetinju, niko nikada nije postavio kao pitanje. Pa, gde da ustoliči crkva episkopa ako ne tamo gde je sedište, njegova katedra…”, poručuje Injac.

On dodaje da je svima jasno da je većina naroda ona koja je bila u litijama, dok u protestima nisu čak ni Cetinjani, već najradikalnije krilo DPS-a koje je Milo Đukanović krstio kao komite.

-To je falsifikovanje istorije. Nisu Crnogorci protiv Srba, jer i oni pripadaju srpskoj pravoslavnoj crkvi koju je osnovao sveti Sava… Ali problem je što će nekakva omraza ostati. To je posledica ovog događaja. Mediji pod kontrolom Mila Đukanovića će ovo interpretirati kao atak na Crnu Goru i njen suverenitet iako to nema veze ni sa čim, već je jedan običan crkveni čin. Pa, ko pamti ustoličenje mitropolita Amfilohija? Da li iko pravio spektakl od toga? To je crkveni događaj koji isprate vernici, a ovi protesti su organizovani da bi se stekli politički poeni. DPS je u opadanju i Milo Đukanović je prinuđen da skrene pažnju, ocenjuje Injac.

Sagovornik dodaje da Đukanović očigledno nije shvatio da protiv crkve ne može političkim sredstvima.

AP Photo/Risto Božović

-To nije politička partija koja se takmiči s njim na izborima, jer ne barata materijalističkom ideologijom, koja je u njegovoj glavi. On udara na crkvu kao suparničku partiju i zbog toga je izgubio izbore i posle ovoga je on politički mrtav, ali je ostavio u nasleđe zavadu, zaključuje Injac u izjavi za 24sedam.

Mnogi su ocenili da su neredi na koje je Milo podsticao demonstrante zapravo pokušaj državnog udara bivše vlasti.

Ko ima podršku ambasada

Bivša ambasadorka Nemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker, koja je uvek bila kritična prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u prepisci na Fejsbuku sa ornitologom Darkom Saveljićem, saopštila je da je vrlo zabrinuta zbog situacije u Crnoj Gori i poručila da je na delu pokušaj bivše vlasti da izvrši državni udar.

AP Photo/Risto Božović

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Delegacija Evropske unije u Podgorici osudile su sve oblike nasilja.

pročitajte još

U zajedničkom saopštenju za javnost apeluje se na sve građane da odgovorno doprinose očuvanju mira, čuvanju javnog reda i mira, te na policiju da isključivo koristi samo potrebna i zakonita sredstva, uz poruku da će pojedinci morati da odgovaraju za svoje postupke. U saopštenju se takođe navodi da će svi koji na osnovu navedenih principa rade na pomirenju društva imati kontinuiranu podršku.

Kraj političke karijere

Diplomata u penziji Zoran Milivojević ocenjuje  da je izuzetno važno što je mitropolit Joanikije ustoličen na Cetinju jer je time potvrđen položaj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, dok je Milo Ðukanović doživeo politički poraz koji nagoveštava kraj njegove političke karijere.

Zoran Milivojević, Printscreen/Youtube

-Političar za koga smo svi smatrali da je racionalan, pokazalo se da to nije. Srpsko nacionalno pitanje je ključno pitanje u regionu i kada ga je Ðukanović otvorio na taj način doživeo je to što je doživeo i sada mu se očigledno bliži politički kraj, izjavio je Milivojević.

pročitajte još

Kako je rekao, cela stvar mora da ima svoj pravni kraj.

-Na Cetinju se kršio zakon, političari su pozivali na nasilje i sada moraju na sud, da bi sve to imalo politički epilog za one koji su u tome učestvovali. Posebno mora da se preispita ponašanje Ðukanovića, koji je i time dokazao da nije dostojan funkcije predsednika. Zalaže se za mir, a poziva na nasilje i učestvuje u nemirima, istakao je Milivojević.

Želeo da postane crnogorski Sveti Sava

Istoričar Predrag Marković ocenio je da su događanja na Cetinju pokazala da je Srpska pravoslavna crkva pravi naslednik evropskih vrednosti u Crnoj Gori, dok su s druge strane, protivnici ustoličenja Joanikija na Cetinju pokazali izrazito nizak civilizacijski nivo, pa su čak i zapadne ambasade, koje su im tradicionalno naklonjene, morale da protestuju protiv njihovog ponašanja.

Predrag Marković, TV PRva printscreen

On ističe da ne može da objasni ponašanje Ðukanovića, i njegovo, kako je rekao, odvajanje od realnosti.

pročitajte još

-Niko ne može da objasni, a verujem da će to ostati istorijsko pitanje zašto je Ðukanović udario na SPC. Da to nije uradio, mogao je da vlada večno, poručio je Marković.

On kaže da veruje da je Ðukanovića obuzela manija veličine i da je želeo da postane crnogorski Sveti Sava – osnivač države, nacije i vere istovremeno.

Sam sebi presudio

Zoran Anđelković iz SPS kaže da su SPC i mitropolija crnogorska-primorska pokazale dostojanstvo, dok je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović zvanično uništio svoje ime, te da je sam sebi presudio.

Milo Đukanović na Cetinju, Youtube printscreen

Uveren je da će Ðukanović sada ostati bez potpune podrške međunarodne zajednice, te da se bliži kraj njegove vladavine.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike