Vučić posle sastanka sa patrijarhom: Dižemo veliki memorijalni kompleks za žrtve Jasenovca, Srbija se ne stidi svojih žrtava (FOTO)

10.09.2021

08:48 >> 18:21

0

Sastanku u prostorijama Patrijaršije SPC prisustvuje i istoričar Dejan Ristić

Vučić posle sastanka sa patrijarhom: Dižemo veliki memorijalni kompleks za žrtve Jasenovca, Srbija se ne stidi svojih žrtava (FOTO)
Copyright TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen-kompleksa manastira Jasenovac.

Predsednik je nakon sastanka izjavio da je sa patrijarhom dogovoreno da se podigne veliki memorijalni kompleks na sećanje na žrtve Jasenovca.

Pročitajte još

– I ne samo na te žrtve. Uložićemo veliko novac, 80 odsto Srbija, 20 odsto Republika Srpska – istakao je Vučić.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Vučić je ukazao na to da je proteklo 80 godina od stvaranja najmonstruoznije fabrike smrti u Evropi – sistema logora Jasenovac.

Preneo je da su tokom današnjeg sastanka bili u kontaktu sa Dodikom i da je razgovarano o tome kako i na koji način da se osnaži kultura pamćenja, da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, i šta je to u čemu država može da pomogne SPC, koja ima značajnu ulogu u celom procesu.

– Razgovarali smo i čuli i od patrijarha i vladike Jovana o situaciji u samom jasenovačkom kompleksu, gde srpska crkva ima veliki broj objekata u svom vlasništvu, gde treba mnogo toga da obnovimo. RS pomaže u obnovi srpske škole u Jasenovcu, a mi ćemo učestvovati u obnovi objekata, kao i obnovi pakračke biblioteke i pakračkog dvora, sedištu eparhije – kazao je  on.

Vučić je ukazao da važna institucija, Muzej žrtava genocida, koji je stvoren 1992, nema svoje prostorije, i da je dogovoreno da se pokuša da se na prostoru Starog sajmišta one uspostave. Međutim, dodao je da postoje imovinski problemi, ali da će se pokušati da se to reši – da se vidi kako da ti ljudi koji su tu, u skladu sa pravom i bez prava, koriste određeni prostor, te da se potom otvore neki od paviljona koji bi bili pravo mesto za Muzej žrtava genocida, koji bi pokazao celom svetu stradanje Srba.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Prema njegovim rečima, 22. aprila počeće realizacija tog poduhvata.

– Zajedno ćemo podneti inicijativu da leva obala Save dobije naziv Obale jasenovačkih žrtava, što bi obuhvatilo sve žrtve, i srpske, i jevrejske, i romske, i sve druge. Verujemo da će to naići na odobrenje gradskih vlasti. Cilj je da svetskoj javnosti ukažemo na to kroz šta je srpski narod prolazio pre 80 godina, da se širi istina – naglasio je Vučić.

Rekao je da je zadovoljan što država može da učestvuje u onome što je od velikog značaja za naš narod, ponosan što Srbija i srpski narod pamte, što nikada neće zaboraviti užasne zločine u Jasenovcu.

– Srbija danas to može da učini, Srbija se ne stidi svojih žrtava. To su naši junaci i daćemo sve od sebe da njihovo junačko delo ne bude zaboravljeno – poručio je Vučić.

Sastanku u prostorijama Patrijaršije SPC prisustvovao je i istoričar Dejan Ristić.

Najveći logor smrti

Logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Formirala ga je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) u avgustu 1941. godine.

Logor su uništile ustaše u aprilu 1945. godine, da bi sakrile tragove počinjenih zločina.

Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Državna administracija Hrvatske nazvala je mesto mučenja i ubijanja Srba, Jevreja i Rima “radnim logorom Jasenovac”.

Tačan broj žrtava u sistemima logora Jasenovac nije nikada utvrđen.

Spomen-park Jasenovac je do 2012. utvrdio spisak od oko 83.000 žrtava, dok je Muzej žrtava genocida sačinio spisak od oko 88.000 žrtava.

Predsednik Srbije i poglavar SPC razgovaraće i o obnovi manastirskog kompleksa Jasenovac koja je započeta krajem avgusta.

Rekonstrukciju crkve posvećene Rođenju Svetog Jovana Preteče, koja je oštećena i više puta oskrnavljena tokom građanskog rata devedesetih, finansira država Srbija.

Vučić i patrijarh Porfirije sastali su se i pre tri dana, posle ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, kada su razgovarali o završetku Hrama Svetog Save.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike