Srećan ti rođendan, draga Republiko Srpska: Zvaničnici uputili čestitke povodom Dana RS

09.01.2021

20:02 >> 20:07

0

Srbija i Republika Srpska nikada nisu bile bliže i jedinstvenije

Srećan ti rođendan, draga Republiko Srpska: Zvaničnici uputili čestitke povodom Dana RS
Copyright TANJUG/ RTRS

Srpski zvaničnici uputili su čestitke povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Čestitajući praznik građanima Republike Srpske, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je istakao da Srbiju, kada je reč o njenim specijalnim paralelnim vezama sa Srpskom, obavezuje Dejtonski sporazum, ali i raspoloženje i bratska ljubav ogromne većine građana prema sunarodnicima sa druge strane Drine.

On je naveo da Srbija poštuje sve svoje susede i teritorijalni integritet svih komšijskih država, ali da “Republiku Srpsku i srpski narod volimo i uvek ćemo ih pomagati i biti uz njih”.

-Želim građanima Republike Srpske mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost, i na tom putu, kao i do sada, imaće bratsku podršku i pomoć Srbije, poručio je Selaković.

pročitajte još

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin čestitao je svim Srbima 9. januar – Dan Republike Srpske i poručio da je dan osnivanja Srpske praznik za sve Srbe.

Vulin je napomenuo da je Republika Srpska nastala kao otpor srpskog naroda ponavljanju jasenovačkog genocida, ne samo Srba koji žive zapadno od Drine, već otpora celokupnog srpskog naroda.

Zato je, smatra on, očuvanje Republike Srpske pravo i obaveza svih Srba, baš kao što je očuvanje Dejtonskog sporazuma i BiH obaveza Srbije kao garanta Dejtona, ali i matice i čuvara svih Srba.

-Dan Republike Srpske je praznik za sve Srbe i zato današnji praznik čestitam svim Srbima, a građanima Srpske želim da dan osnivanja Srpske slave u miru i slobodi. Mir je najviši interes srpskog naroda, a sloboda najviša vrednost zbog koje Srbi postoje, naveo je u čestitki Vulin.

Vulin je naglasio i da Srbija i Republika Srpska nikada nisu bile bliže i jedinstvenije zahvaljujući iskrenom i upornom nastojanju Aleksandra Vučića da se Republika Srpska unaprijedi i ojača.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović i svim građanima Dan Republike Srpske, uz želje za napredak, dalji ekonomski i kulturni razvoj, očuvanje mira i stabilnosti.

Dodao je “da smo i u vremenu izazova u kojem se ceo svet našao pokazali od čega smo satkani kao narod i da je sloga i zajedništvo u nevolji nešto što će nas uvek karakterisati”.

-Siguran sam da ćemo se zajedno truditi da nastavimo plodotvornu saradnju Srbije i Republike Srpske kao dela BiH u svim oblastima koja može samo da doprinese jačanju celog regiona na mapi sveta, naveo je u Ružić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitku povodom Dana Republike Srpske uputio je preko društvene mreže Tviter.

“U vreme dok se čitavo čovečanstvo suočava sa izazovima, važno je da negujemo saradnju i zajedništvo, gradimo temelje za mir i ekonomski prosperitet i čuvamo svoj identitet, što najbolje zna i naš narod na Kosovu i Metohiji koji je uvek uz vas”, poručio je Petković.

V.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon, čestitao je Dan Republike Srpske.

-Srećan ti rođendan, draga Republiko Srpska! Svim Srbima zapadno od Drine želim srećan Dan Republike Srpske, a svima vama koji danas slavite Svetog arhiđakona Stefana, srećnu slavu, napisao je Gujon na Tviteru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike