Tanja Fajon ostaje posrednik u dijalogu, Bilčik jasno poručio može li bojkot da donese političke promene u Srbiji

01.02.2021

07:49 >> 13:44

0

Detalji oko dijaloga biće jasniji u narednim danima

Tanja Fajon ostaje posrednik u dijalogu, Bilčik jasno poručio može li bojkot da donese političke promene u Srbiji
Copyright Vladimir Bilčik/Youtube printscreen

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, biće posrednik u međustranačkom dijalogu i ističe da je važno postići rezultate pre početka kampanje za naredne izbore, najavljene za april 2020. godine.

On očekuje da će detalji oko dijaloga biti jasniji u narednim danima, čim predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister budu razgovarali.

– Međustranački dijalog u svojoj drugoj fazi mora uzeti u obzir trenutno političko stanje i mora da stvori međustranačku platformu koja će doprineti razvoju duha za izgradnju konsenzusa. Kao što smo videli, bojkot je bezizlazna strategija kada je reč o pokušajima da se postignu političke promene u Srbiji. Verujem da međustranački dijalog može da doprinese boljim uslovima za političko nadmetanje u Srbiji – kaže Bilčik za Blic.

pročitajte još

Uprkos sumnjama predstavnika srpskih vlasti u objektivnost evropske poslanice Tanje Fajon, Bilčik napominje da je Evropski parlament zvanično imenovao Tanju Fajon i njega za posrednike.

– Naše uloge proizlaze iz naših zvaničnih pozicija u strukturama Evropskog parlamenta i stvar su širokog političkog konsenzusa. Ova odluka je potvrđena u novembru 2020, dodaje Bilčik.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je razgovor sa Mekalisterom ove nedelje o tome ko će biti predstavnici EP, kada bi dijalog trebalo da počne i ko će sve učestvovati.

– Mislim da bi bilo u redu da učestvuju sve stranke koje predstavljaju neku političku snagu, jer nije realno da učestvuju sve registrovane stranke. To je nemoguće. Ali ima i onih koje ne žele da učestvuju u dijalogu, istakao je Dačić.

Upitan da li je za vlast prihvatljiva evroparlamentarka Tanja Fajon kao posrednik u dijalogu, Dačić kaže da je Fajon ta koja je rekla da je on kao predsednik skupštine tražio od Mekalistera da ona više ne bude u dijalogu.

– Tanja Fajon je svojim izjavama sama sebe diskfalifikovala kao objektivnog posrednika u dijalogu i nije nikakav tajna da veliki broj stranaka ima kritičke primedbe na njeno ponašanje, rekao je Dačić.

pročitajte još

Evropska poslanica Tanja Fajon koja je pre nekoliko dana predsedavala, zajedno sa Vladimirom Orlićem kao predstavnikom Narodne skupštine Srbije, parlamentarnim odborom EU i Srbije za stabilizaciju i pridruživanje,  izjavila je nedavno da je zvanični Beograd tražio njeno izuzeće u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca, apostrofirajući predsednika Skupštine Ivicu Dačića, i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel, jer EU ima jasna interna pravila o predstavljanju.

Kako je rekla, Dejvid Mekalister joj je preneo razgovor sa Ivicom Dačićem, koji je tražio da ona ne bude više učesnik u tom dijalogu. Fajon je rekla i da evropska strana nije postavljala bilo kakve uslove ko treba da sedi sa srpske strane pregovaračkog stola.

Predsednica vlade Ana Brnabić istakla je da će SNS učestvovati u međustranačkom dijalogu, kao što je učestvovala u svim razgovorima do sada, koje je deo opozicije napuštao.

– Oni koji su stalno zvali na dijalog, napustili su ga, a onda su zvali Evropski parlament i Tanju Fajon da posreduju. I SNS se ponovo odazvala, kako bi pokazala da postoji dijalog u Srbiji i prostor za dijalog, ali da ne postoji druga strana, rekla je predsednica vlade.

Ona je istakla i da je Tanja Fajon do sada pokazala da nije objektivan moderator.

– Fajon je pokazala da nije objektivan medijator, već je 48 sati pred jedne lokalne izbore u Srbiji, stala na jednu stranu, i pozvala evroparlamentarce da potpišu podršku jednoj strani. Ako se dijalog vodi pod okriljem EP i treba da ga vodi neko objektivan, kako to da bude Tanja Fajon, upitala je Brnabić.

pročitajte još

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike