Grubješićeva: Pitanje KiM rešavaće se u koordinaciji EU i SAD, "na stolu" i inovativno rešenje

02.02.2021

11:39 >> 13:04

0

Ono što je bitno je veća uloga i lična zainteresovanost predsednika Makrona za rešavanje kosovskog pitanja

Grubješićeva: Pitanje KiM rešavaće se u koordinaciji EU i SAD, "na stolu" i inovativno rešenje
Copyright INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"

Kosovsko pitanje rešavaće se u savezništvu i koordinaciji SAD i EU, kaže Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku, i dodaje da je francuski predsednik Emanuel Makron zainteresovan za pitanje KiM i da je spreman i da sasluša neke od inovativnih predloga.

Ona je za TV K1 rekla da je jedno od inovativnih rešenja da se puste Srbi i Albanci da probaju sami da reše problem.

– Do sada se nije desilo da srpski predstavnici i predstavnici Kosova sednu sami da rešavaju problem bez posrednika, medijatora, onih koji sede u susednoj sobi. To bi bio ogroman korak napred, ukoliko se desi – rekla je Grubješićeva, komentarišući jučerašnju posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj.

Upitana da li je ovo prepuštanje Francuskoj američke palice, kojom je ona krenula da rešava pitanje Kosova, Grubješićeva je rekla da to neće biti baš tako pravolinijski i da će nova američka administracija koordinisati sa EU.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Pojašnjava da pod EU misli na Nemačku i Francusku i da bez obzira na zainteresovanost francuskog predsednika za rešavanje pitanje Kosova, “bez Nemačke to neće ići”. Napominje da se to moglo videti i iz jučerašnjeg obraćanja predsednika Makrona, koji je Nemačku i Angelu Merkel pomenuuo nekoliko puta.

– Ono što je bitno jeste veća uloga i lična zainteresovanost predsednika Makrona za rešavanje kosovskog pitanja. Jer da nije tako ne bi govorio o slušanju inovativnih predloga i o tome da u najskorije vreme treba nešto da se uradi po pitanju evropskih integracija Srbije – navela je Grubješićeva.

pročitajte još

Ona je napomenula da ne postoji garancija da će Srbija, ukoliko reši kosovsko pitanje, brzo ući u EU.

– Da postoji takva garancija, to bi bila druga priča, ali te garancije ne postoje. Nema nikog u Srbiji ko će da stavi svoj potpis ili da klimne glavom na kosovsko rešenje a da nema nikakvu strategiju i da ništa Srbija iz toga ne može da izvuče – navela je ona.

Podseća da se sam Makron zalagao da se promeni metodologija za evropske integracije, da proces ne bude beskonačan i birokratski, da mu se da suština, da postane više politički.

– Tu je i zamka, koliko je to šargarepa kada vi otvorite i zatvorite jedan klaster pa se sektorski integrišete u politike EU, tu postoji i štap, a štap je reverzibilnost. Ako ne napredujete možete ponovo da otvarate zatvorena poglavlja – navela je ona.

Napominje da da se entuzijazam u Srbiji, što se tiče EU, topi, jer u prošloj godini nije otvoreno nijedno poglavlje, i da pandemija ne može biti izgovor za to.

– Sada će Francuska predsedavati EU u prvoj polovini godine. Međutim, tu je još jedan događaj – predsednički izbori u Francuskoj, a znamo da dve trećine Francuza ne žele proširenje. Makron će, kao svaki političar, voditi računa o svojim biračima, ali dok ne uđe u kampanju Francuska može biti ta koja će pogurati Srbiju i sve ostale na Zapadnom Balkanu – rekla je ona.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike