Predsednik Srbije sastao se sa ambasadorkom Čen Bo, dobio poziv predsednika Si Ðinpinga za Samit 9. februara

03.02.2021

11:09 >> 11:26

0

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike

Predsednik Srbije sastao se sa ambasadorkom Čen Bo, dobio poziv predsednika Si Ðinpinga za Samit 9. februara
Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Kine.

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas poziv predsednika Narodne Republike Kine Si Ðinpinga za učešće na Samitu Kine i CIEZ, koji će putem video linka biti održan 9. februara.

U pozivu predsednika Si Ðinpinga se, između ostalog, kaže:

-Godina 2020. bila je više nego izazovna. Suočene sa iznenadnim napadom zarazne bolesti KOVID-19, Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) udružile su se u borbi protiv virusa korona i prevazilaženju izuzetno teškog vremenskog perioda koji je izazvala ova bolest, čime je stvoren novi zamah za saradnju između Kine i CIEZ. Imajući u vidu ograničenja koja nameće pandemija, saglasili smo se da odložimo samit Kine i CIEZ, koji je prvobitno bio zakazan za april prošle godine i koji je trebalo da bude održan u Pekingu. Kako stvari stoje, zemlje su ušle u novu fazu odgovora na KOVID i suočavaju se sa velikim izazovima u ekonomskom oporavku i razvoju. Javila se potreba da Kina i CIEZ pojačaju komunikaciju, dođu do konsenzusa i zacrtaju tok buduće saradnje za podršku ekonomskom i socijalnom oporavku i razvoju u post-KOVID eri, navodi se u pismu.

Imajući ovo na umu, Kina će 9. februara 2021. godine održati Samit sa CIEZ putem video linka.

-Kao domaćin, drago mi je da Vas pozovem da učestvujete na ovom Samitu i unapred se radujem što ću imati priliku da razgovaram sa Vama o načinima za postizanje obostrano korisne saradnje, kao i o unapređenju bilateralnih veza i saradnji Kine i CIEZ. Zajedno bismo mogli u velikoj meri da doprinesemo obogaćivanju sveukupne saradnje između Kine i Evrope i promociji razvoja koji dele obe strane. Molim Vas da primite izraze mog najdubljeg uvažavanja, navodi se u pismu predsednika Narodne Republike Kine Si Ðinpinga upućenog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike