Predlog zakona o socijalnoj karti u skupštinskoj proceduri – realizovan najvažniji cilj u prvih 100 dana rada

08.02.2021

10:04 >> 14:02

0

Ministarstvo poziva poslanike da u Skupštini usvoje ovaj Zakon

Predlog zakona o socijalnoj karti u skupštinskoj proceduri – realizovan najvažniji cilj u prvih 100 dana rada
Copyright minrzs.gov.rs

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ponosno je na činjenicu da je za prvih 100 dana rada Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o socijalnoj karti, čiji je cilj unapređenje kontrole socijalnih davanja.

Na donošenje ovog zakona, koji je jedan od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva i koji treba da rezultira boljom i poštenijom raspodelom novca opredeljenog za socijalna davanja, čekalo se više decenija. Ministarstvo poziva narodne poslanike da u skupštinskoj raspravi podrže predloženi zakon.

Zbog epidemije kovida, prioritetni cilj Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja bila je i odbrana ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj starih i odraslih od ulaska virusa korona i njegovog širenja među korisnicima. Sve ustanove su bile snabdevene brzim antigenskim testovima, pomoću kojih su otkrivani i asimptomatski slučajevi, što je u najvećoj meri doprinelo sprečavanju širenja virusa, a na inicijativu ministarke prof. dr Darije Kisić Tepavčević zaposleni u tim ustanovama dobili su po 10.000 dinara jednokratne pomoći.

pročitajte još

Na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za 20 gerontoloških centara obezbeđena je tehnička oprema u vidu smart televizora i tablet uređaja, kako bi se korisnicima olakšala komunikacija sa svojim porodicama, koja je bila ograničena zbog epidemije Kovid 19. Kako je u međuvremenu došlo do smanjenja broja zaraženih u Srbiji, data je i preporuka gerontološkim centrima da se korisnicima omoguće posete, uz poštovanje svih epidemioloških i preventivnih mera.

Zaključkom Vlade Srbije u decembru je svim korisnicima penzija isplaćeno po 5.000 dinara.

Ministarstvo je, zajedno sa Vladom Srbije, u prvih 100 dana rada bilo fokusirano i na sprovođenje mera za oporavak privrede.

U prvih 100 dana rada, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja formiralo je Radnu grupu za izmene i dopune Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, sa ciljem da se obuhvat reforme sezonskog zapošljavanja proširi i na sektor građevine, turizma, ugostiteljstva i pomoći u kući, a pripremljen je i Nacrt zakona o osiguranju od povreda na radu.

Očekuje se da uskoro bude usvojena i Strategija zapošljavanja za period 2021 – 2026. godine, čiji je glavni cilj omogućavanje kontinuiranog rasta zaposlenosti.

Veliki pomaci su napravljeni kada je u pitanju zapošljavanje mladih lica, a za to je pre svega zaslužan program „Moja prva plata“, koji je sprovela Nacionalna služba za zapošljavanje. Zahvaljujući tom programu više od 8.500 lica je zaposleno po prvi put na određenim poslovima.

pročitajte još

Kako bi se olakšalo poslodavcima i radnicima u situaciji izazvanoj pandemijom Kovid 19, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu objavila je Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće.

Ministarstvo je radilo i na donošenju nekoliko strateških dokumenata – započeta je javna rasprava o Akcionom planu za sprovođenje Strategije o ekonomskim migracijama 2021-2027, a završena o Akcionom planu za sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period 2021-2022.

Jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu biće donošenje Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodičnim i partnerskim odnosima 2020-2025, a krajem decembra je formirana Radna grupa koja će na tome raditi, navodi se u saopštenju povodom 100 dana rada Vlade Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike