Petković povodom provokacije Kurtija o Ustavu Srbije: On može da govori samo kao građanin

08.02.2021

10:33 >> 10:44

0

Sadržaj našeg Ustava svakako neće biti predmet bilo kakvih razgovora pod inostranim okriljem, naveo je direktor Kancelarije za KiM

Petković povodom provokacije Kurtija o Ustavu Srbije: On može da govori samo kao građanin
Copyright Tanjug/Youtube printscreen

Ustav Republike Srbije prepoznaje nespornu međunarodno-pravnu činjenicu da je Kosovo i Metohija deo Srbije, i jedini ko je pozvan da se sadržajem našeg najvišeg konstitutivnog akta bavi jesu građani Srbije, istakao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

-U tom smislu je i Aljbin Kurti kao građanin Srbije vlastan da o tome govori, ali samo kao privatno lice, jer njegovo mišljenje vredi koliko i njegov jedan glas, a sadržaj našeg Ustava svakako neće biti predmet bilo kakvih razgovora pod inostranim okriljem, naveo je Petković u saopštenju.

Za razliku od Ustava Srbije, kako kaže, koji uvažava stvarnost i jeste najviši pravni dokument jedne međunarodno priznate države, ono što Kurti i njegovi istomišljenici nazivaju Ustavom Kosova, jeste privremeni akt i neka vrsta pravnog provizorijuma, i neophodno ga je hitno menjati, kako bi se sprovelo sve ono na šta se Priština obavezala u briselskom dijalogu.

U danima kada se bližimo obeležavanju godišnjice donošenja Sretenjskog ustava i Dana državnosti naše zemlje, Petković podseća Kurtija da Srbija sprovodi najsavremenija i najnaprednija ustavno-pravna rešenja još od 1835. godine, kada je usvojen njen prvi Ustav.

-Od tada do danas srpski ustavi garantuju maksimalne slobode svim lojalnim građanima Srbije, pa će tako i njemu, kada bude ponovo postao lojalnim građaninom Srbije, biti garantovana sva lična i kolektivna manjinska prava, naveo je Petković.

pročitajte još

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pozdravio je stav američkog predsednika Džoa Bajdena o međusobnom priznanju kao jedinoj opciji u dijalogu Beograda i Prištine i dodao da nezavisnost takozvanog Kosova nije tema, već je, kako kaže, tema neophodna promena zastarelog Ustava Srbije.

On je u razgovoru sa pristalicama na Fejsbuku kazao da mora da se menja Ustav Srbije koji je napisao Vojislav Koštunica i koji je, kako kaže, prevaziđen, prenosi portal Reporteri.

“Bajdenovo pismo pokazuje suštinu i američki predsednik je jasno stavio do znanja Srbiji da priznanje Kosova mora da se dogodi. Neshvatljivo je zašto se to do sada nije dogodilo. Verujem da o tome više ne treba raspravljati. Status Kosova je poznat, nezavisno je. Moramo razgovarati o statusu Srbije i Ustavu koji je zastareo”, reko je Kurti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike