Ambasador Nabhan: U Prištini treba da paze šta rade, varaju se da će ambasadom u Jerusalimu nešto dobiti

10.02.2021

14:16 >> 14:19

0

Sve zemlje su izrazile protivljenje, na čelu sa Turskom, da to krši međunarodno pravo

Ambasador Nabhan: U Prištini treba da paze šta rade, varaju se da će ambasadom u Jerusalimu nešto dobiti
Copyright Kosovo online/Youtube printscreen

U ponedeljak je u Kairu održan sastanak ministara spoljnih poslova arapskih zemalja, gde je jedna od tema bila međusobno priznanje Izraela i Kosova i namera Prištine da svoje diplomatsko predstavništvo otvori u Jerusalimu, otkriva u intervjuu za Kosovo Onlajn ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan.

-Sam čin predstavlja kršenje principa kojim se vode arapske i islamske zemlje, koje smatraju, uostalom kao i ceo svet, da je Jerusalim okupiran grad. Što potvrđuju mnogobrojne rezolucije UN od kojih je najpoznatija 478, kojima se zabranjuje državama da premeste ili otvaraju ambasade u Jerusalimu jer je činjenica da je to okupiran grad. Zato su arapske i islamske zemlje oformile tzv. Jerusalimski fond čiji je predsednik kralj Hasan II od Maroka čiji je zadatak da okupi finansijske napore islamskih zemalja prema Jerusalimu. Ukoliko neka zemlja ipak odluči da otvori ili premesti ambasadu u Jerusalim, islamske zemlje će preuzeti određene mere. O tome se upravo i raspravljalo u Kairu, o nameri Kosova da to učini, kaže ambasador Nabhan.

Kako navodi, sve zemlje su izrazile protivljenje, na čelu sa Turskom, da to krši međunarodno pravo, a i EU je reagovala da to sprečava nastojanje Kosova da se pridruži EU.

-Kada su u pitanju islamske zemlje, šta konkretno dalje, to zavisi od svake zemlje ponaosob. Moj zadatak je da upozoravam, jer nijedna zemlja osim SAD za vreme Trampa i Gvatamale nisu otvorile ambasade u Jerusalimu. Što se tiče Kosova, ja mislim da je to vrlo opasno za njih i otežava njihove napore da dobiju međunarodno priznanje. Svako ko vodi politiku mora da vodi računa o reakciji drugih zemalja. Mora da se vodi računa o tome kako drugi reaguju na taj čin. Kosovo bi trebalo da vodi računa kakve su reakcije arapskih i islamskih zemalja. U tom Jerusalimu gde žele da otvore ambasadu živi pola miliona Palestinaca, navodi Nabhan.

pročitajte još

Dodaje da onaj ko želi da otvori tu ambasadu mora da pita Palestince.

-Ja ako želim da dođem kod vas u kuću moram da kucam na vrata. Da se najavim da dolazim, jer ako dolazim drugačije to znači da upadam i to nije ok. Nije u međuljudskim ni u međudržavnim odnosima, jasno poručuje ambasador Palestine u Srbiji.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine on ističe da žele da se taj dijalog nastavi na dobrobit oba naroda.

-Mi gledamo na sukob između Srba i Albanaca kao etničko pitanje, a ne kao religiozno pitanje. To treba da se reši, da obe strane sagledaju šta je najbolje za oba naroda, kako mogu da žive zajedno. To je osnovno, nije na meni da vidim kako će to da rešavaju. Mi to radimo sa Izraelcima. Mi smo s njima u konfliktu više od 70 godina i mi pregovaramo s njima. Živimo zajedno na istom prostoru, radimo zajedno, trgujemo zajedno. Znate da između Palestine i Izraela obim razmene na godišnjem nivou iznosi osam milijardi dolara. Privreda teče vrlo dobro između dva naroda i ne damo da se politika meša. Kad god izrael pokušava da vrši pritisak na privredu to ne uspeva jer privreda ima svoj tok. To savetujem i Srbe i Albance, da rade što više zajedno jer će tako naći puteve da sarađuju zajedno, dodaje Nabhan i apeluje na Srbiju, predsednika Vučića, ministra spoljnih poslova, na sve, da ne ne premeštaju svoju ambasadu u Jerusalim, jer bi to bilo štetno za sve.

Ocenjuje da je odluka Prištine da otvori ambasadu u Jerusalimu pogrešna.

-Varaju se ako misle da će otvaranjem ambasade u Jerusalimu i priznavanjem Izraela mnogo dobiti. Ko će to ohrabriti, ko će to podržati. EU je jasno rekla ne, SAD posle Trampa to ne interesuje. Nova administracija revidira sve što je bivša administracija radila protiv nas. Ovo što je bilo u Vašingtonu i vršenje pritiska na Srbiju i Kosovo za ambasadu u Jerusalimu, bila je čista Trampova politika na strani Izraela i od toga niko nema koristi, osim Izraela. Šta vredi dobiti priznanje jedne zemlje i izgubiti poverenje više od šezdeset zemalja? Jer sve zemlje članice OIC (Organizacija islamske saradnje) će negativno gledati na taj akt i ako ne povuku priznanje sigurno će zamrznuti svoje odnose sa Prištinom. Sve članice nesvrstanih koje imaju sličan stav kao i (ICO) će negativno gledati na taj akt. Dakle čitav svet će na to gledati negativno jer se kosi sa međunarodnim pravom i sigurno ne daje Prištini prolaznu vizu ka UN, naglašava ambasador.

Upitan za čestitku novog američkog predsednika Džozefa Bajdena, koju je uputio Srbiji za Sretenje, a u kojoj između ostalog stoji da očekuje međusobno priznanje Kosova i Srbije, Nabhan kaže da je to po njemu stav SAD bez obzira ko je u Beloj kući.

Bitno je da Srbija zadrži svoje mišljenje i stav, mnogo je važno razgovarati i ja mislim da je nova američka administracija otvorena za dijalog i razgovor. Bitno da Srbija definiše šta tačno želi, što se nas tiče mi ćemo podržati Srbiju šta god bude rešila i uvek ćemo biti na njenoj strani kada se radi o Balkanu, zaključuje ambasador Nabhan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike