Premijerka Brnabić gostovala na CNN: "Ovo nije geopolitičko pitanje, više je razloga za uspeh pri vakcinaciji"

11.02.2021

17:31 >> 18:02

0

Autor: A. B.

Što se tiče digitalizacije, dodaje premijerka, ona je dosta pomogla u samom procesu koji ide veoma brzo

Premijerka Brnabić gostovala na CNN: "Ovo nije geopolitičko pitanje, više je razloga za uspeh pri vakcinaciji"
Copyright CNN/Printscreen

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao intervju za “Euronews” povodom masovne vakcinacije, isto je učinila premijerka Brnabić, samo za CNN.

Voditeljku prestižne televizije iznenadilo je to da u našoj zemlji građani mogu da biraju između tri leka protiv korona virusa.

– Srbija je druga zemlja u Evropi po vakcinaciji iza Ujedinjenog Kraljevstva, a u ovoj državi građani mogu čak i da biraju između tri različite vakcine – rekla je premijerka u intervjuu za CNN.

Premijerka je objasnila da je rani proces pregovora doveo do uspešnih rezultata.

– Mnogo ranije vlast u Srbiji je vakcinaciju shvatila kao ključni prioritet u našoj zemlji. Ceo proces je vodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz podršku mene kao premjerke, ali i cele Vlade. Odmah smo dolučili da krenemo u direktni proces pregovora sa raznim proizvođačima ne posmatrajući vakcinaciju kao geopolitičko pitanje već kao ono što jeste pitanje zdravlja.

Što se tiče digitalizacije, dodaje premijerka, ona je dosta pomogla u samom procesu koji ide veoma brzo.

– Drugi deo našeg uspeha leži u procesu digitalizacije koja nam je pomogla da vrlo brzo imamo pametan informacioni sistem baziran na artificijijalnoj inteligenciji, koji čini ceo proces transparentnim za naše građane i za nas veoma lakim za rukovođenje.

Brnabić je istakla da ne želi da komentariše “geopolitičko pitanje” povodom nabavke vakcina, već je iznela potpuno suprotan stav.

Pročitajte još:

– Uopšte ne želim ni da učestvujem u tim konverzacijama. Ovo je ključna stvar u svetu i nema nikakve veze sa politikom ni geopolitikom i kao zemlja koja želi da postane deo Evropske unije i njen član učestvovali smo u svim programima za dobijanje vakcine. Kao mala zemlaj smo donirali 2,1 miliona evra kroz Evropsku komisiju za dobijanje vakcine za benefit svih nas. Takođe smo i deo Kovaks mehanizma, ali smo mislili da je pametno da pregovaramo sa svim drugim proizvođačima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: CNN

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike