Započet proces ekshumacije posmrtnih ostataka kod Raške

02.12.2020

09:53 >> 14:33

0

Sprovođenje ekshumacije na lokaciji rudnik Kiževak je od posebnog značaja za porodice nestalih lica

Započet proces ekshumacije posmrtnih ostataka kod Raške
Copyright kznl.gov.rs

U sklopu aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i Radne grupe za nestala lica na AP KiM a na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine, započet je proces ekshumacija posmrtnih ostataka lica koja se vode kao nestala u vezi sa konfliktom na AP Kosovu i Metohiji, na lokaciji rudnik Kiževak kod Raške. Ova lokacija je bila predmet istraživanja i probnog iskopavanja proteklih pet godina na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije.

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Republike Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji su prisutni stručnjaci Međunarodne komisije za nestala lica (MKNL), EULEKS, predstavnici MKCK i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka sa ove lokacije biće uzeti uzorci za DNK analizu što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti MKNL.

Sprovođenje ekshumacije na lokaciji rudnik Kiževak je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Holidej: Ostaci između 7 i 20 ljudi na lokaciji Kiževak

Procena je da je na lokaciji rudnika Kiževak kod Raške u Srbiji pronađeno između sedam i 20 posmrtnih ostataka ljudi, ali grobnica još nije istražena, izjavio je šef Programa za Zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Metju Holidej.

Holidej je za Radio Slobodna Evropa rekao da je Komisija za nestala lica Vlade Srbije počela da vrši istraživanje lokacije Kiževak u novembru 2015, a da su početkom ovog meseca pronađeni konkretni tragovi.

-Bio je dug proces, ali ljudske kosti je locirala Komisija u Srbiji i Komisija se obratila ICMP-u i tražila da se obezbedi tehnička i forenzička asistencija u vršenju ekshumacije, rekao je Holidej.

Na pitanje koliko ekshumacija može da traje, Holidej je odgovorio da je to teško reći, da su procene između deset i petnaest dana, ali da sve zavisi od broja slučajeva koji budu pronađeni i istraženi na lokaciji.

Holidej je rekao da postoji više lokacija u centralnoj Srbiji koje su predmet interesovanja Prištine i više lokacija na KiM koje su predmet interesovanja Beograda.

“Verujem da postoji plan ekshumacije za proleće 2021, ali ne mogu da dam više detalja”, dodao je Holidej.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike