Borelj: Nije fer, ne pretvaramo se, želimo Zapadni Balkan u EU, ali te zemlje moraju da urade domaći

23.02.2021

21:34

0

Želimo da pomognemo državama Zapadnog Balkana da nam se približe, da uđu u sistem EU, rekao je šef diplomatije EU

Borelj: Nije fer, ne pretvaramo se, želimo Zapadni Balkan u EU, ali te zemlje moraju da urade domaći
Copyright Tanjug/Johanna Geron, Pool via AP

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je danas poručio da Evropska unija ulaže mnogo novca u Zapadni Balkan i da nije fer reći da se EU samo pretvara da želi zemlje iz regiona u svom sastavu.

-Želimo da pomognemo državama Zapadnog Balkana da nam se približe, da uđu u sistem EU. Nije tačno da se samo pretvaramo da želimo zemlje Zapadnog balkana u EU. Te države imaju budućnost u EU, ali te zemlje moraju da urade domaći: da sprovedu reforme, da ispune standarde koji važe za sve članice, rekao je Borelj gostujući na onlajn konferenciji američkog Atlantskog saveza “Razgovori sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom”.

On je dodao da su Rusija, Kina i Turska takođe prisutne na Balkanu, te da se predstavaljaju kao da je njima više stalo do Zapadnog Balkana nego Evropskoj uniji.

-Ali mi nastavljamo proces širenja, korak po korak. Slobodan vizni režim je realnost, možda ne za sve zemlje Zapadnog Balkana. Usmerili smo dijalog Beograda i Prištine na pravi put. EU pomaže Balkanu mnogo više nego ostali, ali mi možda nismo dobri u propagandi. Devet milijardi evra je naš ekonomski plan za Zapadni Balkan, naglasio je Borelj.

Tanjug/Johanna Geron, Pool via AP

Kaže da evropski blok investira mnogo više novca od Kine, Rusije i Turske na Balkan, ali da možda moraju bolje da objasne šta i zašto rade.

-Mi pomažemo, ali tražimo reforme. Ostali ne traže. Reforme koje tražimo nisu hir, nego je to potrebno tim zemljama i njihovim stanovnicima, kao što je recimo iskorenjivanje korupcije. Šteta je ako neki ljudi misle da se samo pretvaramo. To nije fer, ocenio je.

pročitajte još

Borelj je govorio i o sankcijama Rusiji, o odnosu sa Kinom, o odnosima SAD i Irana.

-Prethodna američka administracija je htela da zapocne neku vrstu hladnog rata sa Kinom. Mi jesmo rivali sa Kinom i jesmo mnogo bliži Americi, ali to rivalstvo ne mora da traje doveka. Istovremeno smo i partneri sa Kinom u nekim oblastima, naveo je.

U slučaju Irana kaže da je nuklearni sporazum trijumf diplomatije, ali primećuje da jedna strana kaže: ”prvo popustite vi, pa ćemo mi”, dok druga strana poručuje: ”ispunite naše zahteve, pa ćemo mi vaše”…

Borelj poručuje da to mora da krene nekako, a ne da ostane na rečimo.

-Potrebno je da stavimo obe strane za pregovarački sto, da se izgradi poverenje između SAD i Irana, to je jedini pravi put, zaključio je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike