Vlada Srbije usvojila predlog promene Ustava

03.12.2020

19:10 >> 19:54

0

Autor: A. B.

Vlada i Ministarstvo pravde potvrdili su čvrstu opredeljenost u sprovođenju reformskih procesa

Vlada Srbije usvojila predlog promene Ustava
Tanjug/Tara Radovanović

Vlada Srbije usvojila je danas predlog za promenu Ustava u delu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva i druge posledične delove najvišeg opšteg pravnog akta.

Kako se navodi u saopšenju sa današnje sednice Vlade, ovom inicijativom Vlada i Ministarstvo pravde potvrdili su čvrstu opredeljenost u sprovođenju reformskih procesa i ispunjavanju aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju Evropskoj unuji.

Predlog se odnosi na promene odredbe člana 4. Ustava i odredbe koje se odnose na sudove i javna tužilaštva (članovi 142 – 165). Shodno tome, menjaju se i odredbe člana 99. – Nadležnost Narodne skupštine, člana 105. – Način odlučivanja u Narodnoj skupštini i člana, i 172. – Izbor i imenovanje sudija Ustavnog suda.

– Promena Ustava u delu pravosuđa neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i standardima – kaže se u saopštenju.

Vučić razgovarao sa Merkelovom o važnim temama za Srbiju
Predsednik Vučić se večeras obraća javnosti

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja za period 2020 – 2025. godine, u periodu 2020 – 2022. godine.

Strategijom je predviđeno donošenje dva akciona plana radi ostvarivanja predviđenih aktivnosti – za prvi akcioni plan predviđeno je da se donese za period od 2020. do 2022. godine, a za drugi za period od 2023. do 2025. godine. Nakon isteka perioda važenja prvog trogodišnjeg akcionog plana biće izrađen izveštaj o rezultatima njegovog sprovođenja i realizaciji aktivnosti predviđenih planom.

Primenom Akcionog plana, implementacijom Medijske strategije, kao i izradom seta novih medijskih zakona rukovodiće Ministarstvo kulture i informisanja. Cilj strategije je unapređenje sistema javnog informisanja koji garantuje slobodu izražavanja, slobodu medija, bezbednost novinara, medijski pluralizam, razvijeno medijsko tržište i osnaženu medijsku profesiju.

Vlada je usvojila i Zaključak o uspostavljanju privremenog projekta – Kartica pogodnosti “Za naše heroje“ za zaposlene, radno angažovane i volontere u kovid-19 sistemu, kojima su omogućene odgovarajuće olakšice prilikom plaćanja roba i usluga zbog otežanih uslova života i rada tokom pandemije.

Program podrške „Za naše heroje“ realizuje se u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP).

– Vlada Srbije poziva sve zainteresovane da se kao partneri uključe u program ”Za naše herojei, svako u okviru svojih mogućnosti, kako bismo zdravstvenim radnicima i svima koji su angažovani u COVID-19 sistemu iskazali poštovanje i zahvalnost za njihovu svakodnevnu posvećenost očuvanju zdravlja i života građana – kaže se u saopštenju Vlade.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug