Odata počast ubijenom premijeru: Ana Brnabić položila venac ispred spomen-ploče Zoranu Đinđiću

12.03.2021

09:34 >> 09:53

0

Ðinđić, koji je bio i lider Demokratske stranke, ubijen je ispred zgrade Vlade 12. marta 2003. godine

Odata počast ubijenom premijeru: Ana Brnabić položila venac ispred spomen-ploče Zoranu Đinđiću
Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Premijerka Ana Brnabić sa članovima Vlade položila je danas venac ispred spomen-ploče gde je pre 18 godina ubijen tadašnji premijer Zoran Ðinđdić.

Ðinđić, koji je bio i lider Demokratske stranke, ubijen je ispred zgrade Vlade 12. marta 2003. godine.

Tog 12. marta 2003. godine, iako se kretao pomoću štaka zbog povrede noge, odlučio je da dođe u zgradu Vlade u Nemanjinoj ulici kako bi održao ranije planirane sastanke.

Hici ispaljeni iz snajperske puške, s prozora zgrade u Admirala Geprata, smrtno su ga ranili dok je stajao pred vratima ulaza broj 5.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Ubistvu su prethodila tri neuspela atentata. Prvi je planiran sredinom februara na auto-putu u blizini naplatne rampe Bubanj potok, ali se od njega odustalo iz navodnog straha od prevelikog broja žrtava. Drugi je pokušan 21. februara, kada je kolonu službenih vozila naglo presekao kamion za čijim je volanom bio Dejan Milenković Bagzi, pripadnik „zemunskog klana“. On je trebalo da zaustavi kolonu, da bi u premijera bila ispaljena „zolja“. Plan je propao, Milenković je tada priveden, ali je već posle četiri dana pušten.

Već 7. marta planiran je nov pokušaj atentata ispred Savezne skupštine, ali se i od toga odustalo zbog velikog broja žrtava i nemogućnosti da se bezbedno pobegne posle zločina.

Pročitajte još

Za ubistvo premijera na 40 godina zatvora osuđeni su Milorad Ulemek, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije, i Zvezdan Jovanović, potpukovnik u JSO, koji je povukao obarač. Ukupno 268 godina zatvora dobili su ostali optuženi u ovom zločinu.

Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević su osuđeni na po 35 godina zatvora, Miloš Simović, Milan Jurišić Jure i Branislav Bezarević na po 30, dok je Saša Pejaković osuđen na osam godina zatvora. Sretku Kaliniću kazna je sa 35 godina smanjena na 30 godina, Željku Tojagi sa 30 na 15, a Dušanu Krsmanoviću sa 30 na 20 godina zatvora.

Ali Srbija nikada nije dobila odgovor na pitanje – zašto, te koja je politička pozadina ubistva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike