Uhapšen gradonačelnik Klokota, direktor Kancelarije za KiM poručuje: Ovo je nastavak ugnjetavanja srpskih predstavnika

12.03.2021

13:01 >> 14:11

0

Odlukom tužioca okrivljeni Božidar Dejanović je uhapšen i zadržan na 48 sati

Uhapšen gradonačelnik Klokota, direktor Kancelarije za KiM poručuje: Ovo je nastavak ugnjetavanja srpskih predstavnika
Copyright Youtube printscreen

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je gradonačelnik Klokota Božidar Dejanović uhapšen zbog sumnje da je nameštao glasove na izborima 14. februara, prenosi Gazeta Ekpres.

Saopštenjem za medije, tužilaštvo je objavilo da je Dejanoviću određeno zadržavanje od 48 sati.

-Na osnovu naloga pretpretresnog sudije izvršena je kontrola objekata Opštine Klokot, u vezi sa istragom koja je u toku protiv gradonačelnika. Sumnja se da je okrivljeni Božidar Dejanović, počinio krivično delo “kršenje slobodnog odlučivanja birača” predviđeno i sankcionisano članom 210 Zakonika br. 06 / L-074 Krivični zakonik Republike Kosovo. Na osnovu toga, odlukom tužioca, odlučeno je da se okrivljeni Božidar Dejanović zadrži i uhapsi na 48 sati i da će se zakonskom roku pojaviti pred pretpretresnim sudijom, kaže se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Petković: Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedila pravnog zastupnika

Pripadnici specijalne kosovske policije pod punim naoružanjem upali su danas u prostorije srpske opštine Klokot i tom prilikom uhapsili gradonačelnika Božidara Dejanovića. Dejanović je pod policijskom pratnjom sproveden u Prištinu i njemu je određeno zadržavanje od 48 sati.

-On je uhapšen bez ikakvog pravnog osnova ili valjanih dokaza, a neposredno nakon njega uhapšen je i Dejan Vlajković, direktor odeljenja za Urbanizam opštine Klokot, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju već je obezbedila pravnog zastupnika Dejanoviću i Vlajkoviću, a o postupanju prema njima obaveštene su sve relevantne međunarodne institucije.

“Prilikom upada u prostorije opštine, specijalne snage kosovske policije izvršili su premetačinu, a u nastavku akcije upali su i u nekoliko srpskih kuća u kojima žive politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije. Najoštrije osuđujemo represiju i hapšenje srpskog gradonačelnika opštine Klokot i zastrašivanje i odmazdu nad zaposlenima u zgradi opštine. Ovakvo brutalno ponašanje kosovske policije predstavlja nastavak pritiska i ugnjetavanja kojem su kontinuirano izloženi srpski predstavnici na teritoriji Kosova i Metohije, kao i vid zastrašivanja naroda i slanja poruke da za njih nema mira i normalnog života, navodi se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM upozorava da je po sredi očigledna namera udara i pritiska na izbornu volju građana u srpskim sredinama na Kosovu.

-Toj vrsti pritisaka srpski narod je bio izložen ne samo tokom izborne kampanje nego očigledno još snažnije u periodu nakon izbora. Nedopustivo je da neko baca senku na ubedljivu i istorijsku pobedu Srpske liste koja je nesporna i koja je osvojila 96,14 odsto glasova srpskog stanovništa na Kosovu i Metohiji, ističe se u saopštenju.

Petković navodi da smo svakoga dana svedoci brojnih vesti i video priloga o brutalnim izbornim manipulacijama od strane albanskih političkih predstavnika koji bi sada očigledno želeli da svoje izborne mahinacije zamaskiraju napadom na Srbe i predstavnike Srpske liste.

-Takve scenarije napada i brutalnog obračuna sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji nećemo dozvoliti i zbot toga tražimo hitnu i odlučnu reakciju relevantnih međunarodnih organizacija kao i Brisela, stoji u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike