Priština popušta: Osmanijeva tvrdi da Kurti nikada nije rekao da ga ne interesuje dijalog

17.03.2021

16:07

0

Ona je u intervjuu za BBC rekla da su građani na nedavnim izborima glasali za platformu koja se zasniva na zapošljavanju i pravdi

Priština popušta: Osmanijeva tvrdi da Kurti nikada nije rekao da ga ne interesuje dijalog
Copyright Youtube printscreen

Vršilac dužnosti predsednika privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani izjavila je da lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti nikada nije rekao da ga ne zanima dijalog sa Beogradom, već da je samo rangirao listu prioriteta, što ni na koji način ne znači, kako tvrdi, da se vlada neće fokusirati na dijalog.

Ona je u intervjuu za BBC rekla da su građani na nedavnim izborima glasali za platformu koja se zasniva na zapošljavanju i pravdi, ali da to ni na koji način ne znači da fokus neće biti na dijalogu kao jednom od prioriteta.

-Postaraću se da u ovom procesu ne samo da budemo prisutni, već da istovremeno predstavljamo interese Kosova na najbolji mogući način, rekla je Osmani za radio emisiju na britanskom servisu, prenosi Kosovo online.

pročitajte još

Kako je rekla, preduslov za normalan tok dijaloga je i rasvetljavanje sudbine oko 1.700 nestalih.

-Ti ljudi se još uvek vode kao nestali, a trebalo bi otvoriti i masovne grobnice u Srbiji, rekla je Osmani.

Govoreći o Kurtijevoj izjavi da bi on lično glasao za ujedinjenje Kosova i Albanije, Osmani je rekla da čvrsto veruje u nezavisno i suvereno Kosovo i da će nastaviti da radi na tome.

-Gospodin Kurti i ja smo jasno odgovorili na pitanja o trenutnom ustavnom kontekstu Kosova, rekla je Osmani koja nije želela da odgovori da li bi ona glasala za ujedinjenje sa Albanijom.

Kada je reč o Specijalnom sudu, Osmani je rekla da pravda ne može da bude zadovoljena dok se ne reše, kako kaže, srpski zločini.

-Čitav svet je video zločine koje je počinila Srbija, rekla je Osmani i dodala da će “pravda biti izvršena” tek kada se Srbija pokaje i izvini i osigura da oni koji su počinili te zločine budu izvedeni “pred lice pravde”.

Osmani je odbila da odgovori da li bi, ukoliko bi imala priliku, pomilovala bivšeg predsednika Hašima Tačija kome se u Hagu sudi za ratne zločine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike