General Borislav Ðukić u ponovljenom postupku osuđen na 10 godina

07.12.2020

16:10

0

Autor: M. I.

U kaznu mu je uračunato i vreme provedeno u ekstradicijskom pritvoru

General Borislav Ðukić u ponovljenom postupku osuđen na 10 godina
Copyright Sense-agency.com

Penzionisani general-major JNA Borislav Ðukić osuđen je danas na 10 godina zatvora za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i produžen mu je istražni zatvor u kojem se nalazi od marta 2016., tačnije četiri godine i devet meseci.

U kaznu mu je uračunato i vreme provedeno u ekstradicijskom pritvoru od sredine jula 2015. godine do marta 2016. kada ga je Crna Gora izručila Hrvatskoj.

Izručenje Ðukića je tražila i Srbija, čiji je državljanin, ali je Crna Gora odlučila da ga izruči Hrvatskoj.

Okružni sud u Splitu je u ponovljenom postupku doneo presudu prema kojoj je general Ðukić osuđen da je kao komandant motorizovane brigade Kninskog korpusa tadašnje Vojske SAO Krajine postupao suprotno Ženevskoj konvenciji i organizovao rušenje brane HE Peruća s ciljem, kako se navodi, potpunog potapanja gradova Sinja, Omiša i Trilja.

Pročitajte još: Manifestacija političkog nasilja i kršenje sporazuma: Priština ponovo preti Vučiću

Naredio je, navodi se, da se u temelje brane na četiri mesta postavi 20 do 30 tona TNT eksploziva koji je bio povezan telefonskim kablom s indukcijskim starterom.

Ðukić je, piše u presudi, komandovao povlačenje svoje vojske i aktiviranje eksploziva, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na njoj.

Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika Hidroelektrane Peruća sprečeno je rušenje brane, potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika.

Pročitajte još: Nova skandalozna odbrana: Redžep Seljimi negira zločine OVK i Srbiju optužuje za genocid

Ðukićev advokat Željko Ostoja smatra da bi po svim zakonima njegov branjenik trebalo da bude oslobođen, jer je istekao maksimala istražni zatvor od četiri godine i devet meseci.

“Očekujemo da Vrhovni sud neće sam sebi skakati u usta i da će nakon 15-ak dana general biti pušten”, rekao je Ostoja novinarima, prenela je splitska Slobodna Dalmacija.

Kad izađe, dodao je, mi ćemo dalje voditi pravnu bitku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike