Manifestacija političkog nasilja i kršenje sporazuma: Priština ponovo preti Vučiću

25.11.2020

16:46 >> 23:04

0

Ministarka spoljnih poslova reagovala na izjavu predsednika Srbije

Manifestacija političkog nasilja i kršenje sporazuma: Priština ponovo preti Vučiću
Copyright Youtube printscreen

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla poručila je u objavi na Tviteru da za predsednika Srbije Aleksandra Vučića nema posete Kosovu dok ne bude upućeno “izvinjenje za genocid koji je počinjen nad njenim narodom i dok pred lice pravde ne budu izvedeni izvršioci”, prenosi Kosovo onlajn.

Kako je poručila, to će biti jedini odgovor, povodom “budućih zahteva Aleksandra Vučića i drugih”.

Haradinaj Stubla je citirala je sinoćnju izjavu Vučića prilikom posete izgradnje kovid bolnice u Batajnici i navela da su u “Batajnici pronađeni ostaci njenog ujaka iz Ljubenića”.

“Ponavljam odgovor još jednom jedinstveno i trajno za sve buduće zahteve Vučića i ostalih: Nemate dozvolu da posetite Kosovo osim ako ne tražite oproštaj za genocid počinjen nad našim narodom”, poručila je Haradinaj Stubla.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je zatražio ulazak na teritoriju KiM nakon što je kosovska ministarka spoljnih poslova tražila da dođe u Rašku, ali da je sa predstavnicima Evropske unije dogovoreno da se te posete ne dogode, kao i da se o tome ne govori u javnosti.

-Sada su, kako bi pravili veliku priču, kao i oko one laži da sam im pretio scenarijem Nagorno-Karabaha, iako su odlično razumeli šta sam hteo da kažem, rekli da je Vučić nepoželjan na Kosovu, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je novinarima u Beogradu prepričao da su kosovski Albanci, nakon što su pronađene masovne grobnice kod Raške, u kojoj su, veruje se, tela Albanaca, želeli da pošalju ministarku spoljnih poslova u Rašku da, kako je naveo, “tamo pravi nekakav svoj politički šou”.

-Mi smo im rekli da je to apsolutno neprimereno u ovom trenutku, ali, da ako to hoće, ja ću da idem prvo na sever, a za sedam dana ću ići da kopam u okolini Ðakovice. Pošto su oni nama uputili dopis, mi smo njima uputili dopis, rekao je Vučić.

Kaže da je potom postignut dogovor sa Evropljanima da niko nigde ne ide, kao i da se o tome ne govori u javnosti, koji su Albanci pogazili.

Razotkrila ambiciju da bude akter destabilizacije prilika u regionu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da je “takozvana ministarka spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Meljiza Haradinaj” danas još jednom javno razotkrila svoju ambiciju da bude akter destabilizacije prilika u regionu.

-Njena izjava da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću do daljeg neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo i Metohiju jeste manifestacija političkog nasilja i nedvosmisleno kršenje sporazuma Beograda i Prištine kojima se regulišu posete zvaničnika i sloboda kretanja, kao i svih pravila civilizovanog ponašanja, naglasio je Petković u saopštenju za medije.

Kako je dodao, u atmosferi u kojoj su mržnja i neprijateljstvo prema Srbima i Beogradu dominantna politička ideologija u Prištini nemoguće je efikasno raditi na normalizaciji odnosa.

-Podsećam da je Meljiza Haradinaj imala i nepristojne i neumesne komentare tokom trodnevne žalosti za upokojenim patrijarhom Irinejem, i tada nismo reagovali upravo iz poštovanja prema tuzi i bolu našeg naroda, ali njeno neobuzdano ponašanje se više ne može tolerisati, rekao je Petković.

On je izrazio žaljenje “zbog ovakvog neodgovornog odnosa Meljize Haradinaj prema budućnosti dijaloga i predsedniku Vučiću, kao glavnom inicijatoru i promoteru procesa pomirenja i normalizacije odnosa u regionu, o njenom najnovijem ispadu informisao sam relevantne međunarodne instance”.

“Pozivam još jednom predstavnike Albanaca u Prištini da shvate da ne živimo ni u 2000. ni u 2008. godini, i da svoje retrogradne javne nastupe i praksu stalnog opstruiranja procesa normalizacije zamene najzad modernom i konstruktivnom politikom koja će biti od koristi čitavom regionu, ali pre svega Albancima na Kosovu i Metohiji koji i dalje žive kao taoci sopstvenih političkih lidera u nametnutom paralelnom univerzumu”, poručio je Petković.

Dačić: Izjava Stuble vrhunac licemerja Prištine

Izjave takozvane ministarke spoljnih poslova Kosova o tome da će predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću biti zabranjen ulazak na Kosovo dok se “ne izvini za genocid”, vrhunac je bezobrazluka i licemerja Prištine, izjavio je večeras predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

-Ovde nije samo reč o kršenju sporazuma i dogovora iz Brisela, već i Vašingtonskog sporazuma po kome se Priština obavezala da će ući u mini Sengen, koji podrazumeva slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala, rekao je Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Očigledno je da se Priština, kako je dodao, sa odlaskom Donalda Trampa odriče i Vašingtonskog sporazuma, odnosno obaveza koje iz njega proističu.

-Srbija stoji iza svojih obaveza dogovorenih u Briselu i Vasingtonu, ali ako Priština to ne želi, onda će Srbija dobro razmisliti o našim preuzetim obavezama. Vašingtonski sporazum ili važi ili ne važi ni za jednu stranu. Ako se predsedniku Srbije zabranjuje ulazak na Kosovo, o kakvom to pomirenju govorimo?! Naročito u vreme kada ceo svet svedoči o zločinima OVK nad Srbima, naglasio je predsednik parlamenta.

Vulin: Stubla da objasni ulogu Tačija u ubijanju Srba

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da bi ministarka spoljnih poslova u privremenim prištinskim institucijama, Meljiza Haradinaj Stubla, “pre nego što izgovori ime Aleksandra Vučića”, trebalo da kaže koja je uloga bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija u ubijanju Srba i prodaji njihovih organa u Žutoj kući.

-Pre nego što Haradinaj Stubla zatraži izvinjenje od Srba neka najpre na kolenima izgovori imena streljane srpske dece u Goraždevcu i ubijenog dvogodišnjeg Danila Cokića, streljanih žetelaca u Starom Grackom”, naveo je Vulin za Kosovo onlajn, povodom izjave Haradinaj Stuble da Vučić neće dobiti dozvolu da poseti KiM dok se, kako se izrazila, ne izvini za genocid i dok njegovi počinioci ne budu izvedeni pred lice pravde.

On je dodao da bi politicari u Prištini trebalo da “prestanu da lažu sebe i druge kako su njihovi sunarodnici bili jedine i nevine žrtve u ratu na KiM”.

“OVK je činio toliko zločina da su čak i zemlje koje su bombama pokušale da naprave nezavisno Kosovo, morale da formiraju poseban sud samo za njih. Ne prave se sudovi za žrtve i borce za slobodu, ali za zločince i ubice, da”, naglasio je Vulin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike