Kfor čuva Dečane: Celokupna baština na Kosovu mora biti zaštićena

12.04.2021

20:04 >> 20:12

0

Autor: I.K.

Kfor je saopštio da je sveukupna bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i da zadržavaju fleksibilno prisustvo na terenu kako bi je sačuvali

Kfor čuva Dečane: Celokupna baština na Kosovu mora biti zaštićena
Facebook Kfor/Profimedia ilustracija

Celokupna verska i kulturna baština na Kosovu mora biti zaštićena i mora se poštovati, saopštio je danas Kfor, navodeći da je sveukupna bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i da zadržavaju “fleksibilno prisustvo na terenu kako bi je sačuvali”.

Tako je iz Kfora odgovoreno na pitanje Tanjuga da li planiraju da pojačaju zaštitu manastira Visoki Dečani nakon što je Evropa Nostra tu pravoslovnu svetinju prolgasila za jednu od njaugroženijih, a nakon čega su iz Prišitne na račun igumana manastira Save Janjića stigle optužbe da je umešan u ratne zločine na Kosovu.

pročitajte još

-Nastavljamo da blisko saradujemo sa kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu zakona EULEKS, u skladu sa principima odgovornosti, naveli su iz Kfora.

Iz misije podsećaju da su od 2013. godine odgovorni samo za manastir Visoki Dečani, a prištinske institucije za svu ostalu kulturnu baštinu.

-Misija KFOR-a predvođena NATO i dalje je usredsređena na svakodnevnu primenu mandata proisteklog iz Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine, kako bi se obezbedilo sigurno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja u korist svih zajednica na Kosovu, navedeno je iz misije.

Iz Kfora podsećaju da svaka promena obima aktivnosti podleže uslovima na terenu i može uslediti samo odlukom Severnoatlantskog saveta – nadležnog tela NATO za donošenje odluka.

Organizacija Evropa Nostra, koja aktivno deluje u oblasti kulturnog nasleđa više od 50 godina, objavila je listu sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope u 2021. godini.

Pored Visokih Decana, na listi su i objekti u Zagrebu i Skoplju.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug