Počinju konsultacije sa poslaničkim grupama o međustranačkom dijalogu

19.04.2021

06:30 >> 00:08

0

Svaka poslanička grupa će na raspolaganju imati oko sat vremena

Počinju konsultacije sa poslaničkim grupama o međustranačkom dijalogu
Copyright Tanjug printscreen

Evroposlanici koji će posredovati u međustranačkom dijalogu započeće danas onlajn konsultacije sa poslaničkim grupama u Skupštini Srbije, a razgovori će trajati do četvrtka 22. aprila.

Međunarodni posrednici će najpre razgovarati sa najvećom poslaničkom grupom “Aleksandar Vučić – za našu decu”, a nakon toga i sa ostalim parlamentarnim strankama po redosledu koji je utvrđen na osnovu broja poslanika.

Svaka poslanička grupa će na raspolaganju imati oko sat vremena.

Nakon razgovora sa poslaničkim grupama, strani posrednici će obaviti razgovore i sa vanparlamentarnim strankama posle čega se očekuje definisanje formata i tema dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, pa se tako zvaničan početak dijaloga očekuje negde u junu 2021.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Vladimir Orlić ocenio je da je rano za priču o bilo kakvim detaljima.

“Od razgovora sa strancima ne očekujem baš ništa, sem poštovanja suvereniteta i nezavisnosti Srbije”, rekao je Orlić za Tanjug.

ĐORĐE MILIĆEVIĆ, TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ðorđe Milićević kaže da će oni kao poslanička grupa predočiti da su sačinili platformu i principe kojima će se rukovoditi tokom druge faze dijaloga.

Očekuje da će zajedno sa evroparlamentarcima razgovarati šta je sve realizovano tokom prve faze dijaloga, podsetivši da je oko 90 odsto iz agende već implementirano, a SPS će, kaže, tokom razgovora pomenuti i izveštaj Ervopskog parlamenta o napretku Srbije.

“Zainteresovani smo da čujemo ko je, na koji način i zašto sačinio takav izveštaj”, rekao je Milićević za Tanjug.

Ponovio je stav SPS koji je preciziran u njihovoj platformi, da one stranke koje napuste razgovore ili koje odbiju da učestvuju u dijalogu ne mogu da očekuju zastupljenost svojih stavova u završnom dokumentu.

“Nećemo dozvoliti da se dijalog pretvori u farsu i zavaravanje javnosti, nema više 42 zahteva ili bojkot. Spremni smo da vodimo konstruktivan dijalog, da sagledamo sugestije, popravimo uslove, ali nećemo prihvatiti stav 42 zahteva ili bojkot, jer to nije način da se dođe do rešenja”, istakao je on.

Lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorllić rekao je za Tanjug da će se sada obaviti pripremni razgovori i da se još ne radi o tematskim razgovorima oko unpaređenja izbornog sistema i da pretpostavlja da će težište sada u razgovorima biti na formi razgovora i metodologiji.

pročitajte još

“Mi ćemo dati svoje ideje, a svakako se temeljno pripremamo za drugu fazu u kojoj ćemo predstaviti svoju platformu”, rekao je Zukorlić.

Za Stranku pravde i pomirenja, kontrolni mehanizam je ključ, kaže Zukorlić i dodaje da oni razmišljaju u smeru da se na neki način centralizuje kontrola, pogotovo biračkih spiskova.

Za Stranku pravde i pomirenja, kontrolni mehanizam je ključ, kaže Zukorlić i dodaje da oni razmišljaju u smeru da se na neki način centralizuje kontrola, pogotovo biračkih spiskova.

Poslanica Saveza Vojvođanskih Mađara Elvira Kovač podseća da je SVM učestvovao i u prethodnom krugu konsultacija i da će nastaviti i sada.

“Verovatno će nas najviše pitati vezano za političko predstavljanje nacionalnih manjina, tako da ćemo iskreno reći da smatramo da je trenutni sistem dobar, što je jasno za brojčano veće nacionalne manjine”, rekla je Kovač za Tanjug.

Ona je dodala da bi trebalo pogledati kako je političko predstavljanje stranaka nacioanlnih manjina u okruženju, pa na osnovu toga napraviti neki kombinovani sistem, ne zaboravljajući ni brojčano manje nacionalne manjine.

U drugoj fazi međustranačkoj dijaloga neće učestvovati poslanička grupa SPAS-a, potvrđeno je Tanjugu u toj stranci.

“SPAS je već učestvovao u prvim pregovorima 2019. godine i znamo kako se to završilo. Ovog puta SPAS je doneo odluku da ne učestvuje, jer smatramo da je to unutrašnja stvar naše države”, kažu u Srpskom patrotskom savezu.

Kažu da su svoj prostor za razgovore prepustili svojim koalicionim partnerima Srpskoj naprednoj stranci, a ako bude nekih neslaganja, to će, napominju, rešiti unutar koalicije.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas će za 26. april zakazati sastanak sa strankama koje ne žele prisustvo evropskih posrednika na temu poboljšanja izbornih uslova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike