Nekadašnji komandant OVK Šalja se izjašnjava o krivici za zločine u Kukešu

18.04.2021 | 06:42 >> 23:43

Autor: Isidora Kranjčević

Na prvom pojavljivanju pred sudijom biće pozvan da se izjasni o optužnici i krivici, odmah ili u roku od 30 dana

Copyright Profimedia

Bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja zvani Ujka (58), biće prvi put izveden pred sudiju Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, radi izjašnjenja o krivici po optužbama koje ga terete za zločine u Kukešu, u Albaniji 1999. godine.

On je 15. aprila izručen Hagu iz Belgije, gde je 16. marta bio uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća, i smešten u pritvorsku jedinicu.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom biće pozvan da se izjasni o optužnici i krivici, odmah ili u roku od 30 dana.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju potvrdio je optužnicu protiv Šalje 12. juna 2020. godine, a javnosti je, po nalogu sudije, objavljena njena redigovana verzija, iz razloga bezbednosti.

pročitajte još

Optužnicom Specijalizovanog Kosova tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine “proizvoljno lišavanje slobode”, “surovo postupanje”, “mučenje” i “ubistvo”, izvršenih u fabrici metala u Kukešu približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999.

Među drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, koji su imenovani u ovoj optužnici, su Sabit Geci zvani Copa i Džemšit Krasnići.

Inače, zločini u Kukešu po komandnoj odgovornosti na teret se stavljaju u drugoj optužnici šefovima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam