Žrtve tukli metalnim šipkama, lomili im kosti, pa pucali u njih: Donosimo detalje optužnice protiv Pjetra Šalje, komandanta OVK

16.04.2021

06:27 >> 12:19

0

U potvrđenoj optužnici Šalja, čiji je nadimak bio Komandant Vuk, tereti se za ratne zločine

Žrtve tukli metalnim šipkama, lomili im kosti, pa pucali u njih: Donosimo detalje optužnice protiv Pjetra Šalje, komandanta OVK
Copyright Profimedia/Printscreen/Facebook

Nekadašnji komandant OVK, Pjetr Šalja, koji je isporučen Specijalizovanom veću Kosova u Hagu, pojaviće se u sudnici 19. aprila, saopštio je ovaj sud.

Belgijske vlasti su 16. marta 2021. uhapsile Pjetra Šalju, a zatim ga prebacile u Hag 15. aprila na osnovu naloga Specijalizovanih veća Kosova.

U potvrđenoj optužnici Šalja, čiji je nadimak bio Komandant Vuk, tereti se za ratne zločine – proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistva koja su počinjena između otprilike 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad zatvorenicima u Kukešu u Albaniji, u fabrici metala koju je, prema optužnici, koristila Oslobodilačka vojska Kosova.

Šalja je bio pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova. Tokom 1998. godine služio je u zoni Dukađin (Metohija) kao pripadnik vojne policije. OVK se priključio, po pozivu na mobilizaciju početkom 1999. godine. Kako se navodi u optužnici, oružani sukobi u kojima su učestvovali, odvijali su se na lokacijama širom Kosova, uključujući teritoriju duž granice sa Albanijom.

Tokom NATO bombardovanja deo pripadnika OVK i civila otišao je s Kosova u Albaniju u Kukeš, gde je OVK već imala spremne objekte i ljudstvo. OVK je svoju bazu u bivšoj fabrici metala u Kukešu u Albaniji koristila za razne vojne svrhe, kao i za zatvaranje i saslušavanje osumnjičenih da sarađuju sa SRJ i Srbijom ili da ne podržavaju OVK.

Žrtve su bili civili, građani SRJ koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima.

pročitajte još

Zadatak pripadnika OVK, navodi se u optužnici protiv Šalje, bio je da saslušavaju i zlostavljaju zatvorenike.

Tako su u pomenutom periodu Šalja, ali i drugi pripadnici OVK među kojima Sabit Geci, Džemšit Krasnići i drugi zatvorenicima oduzeli putne isprave i novac, držali ih u improvizovanim ćelijama pod oružanom stražom, vezane, sa lisicama na rukama i podvrgavali ih surovom postupanju i mučenju. Prema zatvorenicima se postupalo nehumano, jer su držani bez dovoljno vode i hrane, u neadekvatnim sanitarnim i higijenskim uslovima, bez vođenja bilo kakvog zakonskog postupka.

Zlostavljali su ih fizički, teško ih povređujući, ali i psihički, zastrašivanjem, saslušavanjem, prisilno im iznuđujući izjave, preteći im smrću, ponižavajući ih. Neki od zatvorenika bili su prisiljavani na fizički rad. Zatvorenici su u Kukešu premlaćivani gotovo svakodnevno.

Pjeter Šalja je sam ili sa drugim pripadnicima OVK tukao, između ostalog, pendrecima, metalnim šipkama, pištoljima, bejzbol palicom i noževima. Optuživali su ih za saradnju sa srpskim vlastima, odnosno da ne podržavaju OVK. U neke zatvorenike su, nakon što bi ih pretukli i pucali iz automatskog oružja, posle čega su nastavili da ih biju. Pošto im nisu pružili nikakvu medicinsku pomoć, neki od njih su u roku od 24 sata od ranjavanja izdahnuli.

Sva ova dela, navodi se u optužnici, predstavljala su težak napad na ljudsko dostojanstvo. Prekršena su osnovna prava žrtava na slobodu i bezbednost ličnosti, slobodu kretanja, redovan sudski postupak i zaštitu od diskriminacije na političkoj osnovi.

Žrtve su od zlostavljanja u fabrici u Kukešu gubile svest, lomljene su im kosti, unakažavane su, imale su teške podlive i rane, krvarile su, a nakon puštanja na slobodu vukle su traume i imale su fizičke i psihičke probleme.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike