Olbrajtova ponovo napada Srbe: "Ispravno smo reagovali na Kosmetu i u BiH"

08.12.2020

16:49 >> 19:38

0

Autor: M. I.

Olbrajtova je podržala put balkanskih država u EU

Olbrajtova ponovo napada Srbe: "Ispravno smo reagovali na Kosmetu i u BiH"
Copyright Profimedia

BIVŠA državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt izjavila je danas na u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD da tzv. Kosovo mora da bude u UN, a takođe se založila i za reviziju Dejtonskog sporazuma u BiH.

– Prošlo je više od dve decenije od intervencije američke vojske na Kosovu (i Metohiji) i naredne nedelje će biti obeleženo 25 godina od Dejtonskog sporazuma – izjavila je ona i rekla da smatra da je SAD ispravno reagovalo u oba slučaja.

Ona tvrdi da je Balkan danas stabilan i podržala put balkanskih država u EU.

Kaže da će Bajdenov tim podržati zemlje u tom putu, te je podsetila na negativne ekonomske posledice Balkana zbog virusa korona, prenose Novosti.

Pročitajte još: Bajden sa osmehom na licu zagovarao bombardovanje i okupaciju Srbije (VIDEO)

Rekla je i da Rusija i Kina vrše uticaj u regionu, a da je to pre svega slučaj u Srbiji, gde vlada “anti-zapadna propaganda”.

Istakla je i važnost borbe protiv korupcije u regionu.

Srbija da ne stopira razvoj “državnosti Kosova”

Kosovo treba da razvija svoju državnost, a Srbija da ne stopira taj proces,rekla je Olbrajtova.

Ona je, na “saslušanju” u spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma Kongresa, sa ciljem da se novoj administraciji Dzoa Bajdena daju preporuke po pitanju politike prema Zapadnom Balkanu i Srbiji, rekla da bi Vašington trebalo da podrži demokratski razvoj država Balkana.

Pročitajte još: NATO bombardovanje, Milošević u Hagu i borba za nezavisnost Kosova: Albanci objasnili zašto se raduju pobedi Bajdena

Kao pšrepreku tome vidi Rusiju i Kinu, koje, kako je kazala, na područje Zapadnog Balkana unose nestabilnost.

– Sa kojima Srbija razvija saradnju – primetila je, “usput”, Olbrajtova.

Olbrajt je elaborirala na Odboru strategiju prema regionu, iz tri dela:

– Potrebno je da uspostavimo čvršću saradnju sa Evropskom unijom, u kojoj šest zemalja Zapadnog Balkana želi članstvo. Potrebno je pojačati borbu protiv korupcije, koja značajno šteti političkim institucijama i urušava vladavinu prava u regionu. Govorim o zarobljenim državama prema kojima je potrebno razviti regionalnije orijentisan pristup. Strategija treba da pomaže pojedinačnim državama u reformama i da ih nagradi, ali i da se izvrši pritisak na one koje to ne čine – sumirala je svoje sugestije Bajdenovom timu Olbrajtova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike