Vučiću uručeni ključevi Grada Banjaluke: Od danas sam i ja Banjalučanin (FOTO)

22.04.2021

10:07 >> 11:04

0

Na svečanosti u Banskom dvoru, ispred kojeg su se okupili građani Banjaluke, ključ i Povelju Vučiću je uručio predsednik Skupštine grada Mladen Ilić

Vučiću uručeni ključevi Grada Banjaluke: Od danas sam i ja Banjalučanin (FOTO)
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Alekšndar Vučić prglašen je danas počasnim građaninom Banjaluke, a ključ tog grada i Povelja počasnog građanina uručeni su mu na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana Banjaluke.

Na svečanosti u Banskom dvoru, ispred kojeg su se okupili građani Banjaluke, ključ i Povelju Vučiću je uručio predsednik Skupštine grada Mladen Ilić.

Predsdnik Srbije je poručio: Povelja počasnog građanina Banjaluke jedno je od najvećih priznanja koje sam dobio i od danas i ja sam Banjalučanin.

-Mnogo vam hvala na ovom priznanju. Tek kada dobijete ovakvo priznanje shvatite koliko ste mali i koliko ste u stvari satkani od sujete, jer vam toliko prija, ma koliko vam obaveza i odgovornsti donosilo – rekao je Vučić u obraćanju.

Kako je dodao, čast je dobiti priznanje u gradu Petra Kočića, bana Svetislava Milosavljevića, Veselina Masleše, Marjana Beneša…

-Ovo je jedno od najvećih priznanja koje sam dobio. Ovim priznanjem i sam, uz sve obaveze i odgovornosti, postajem Banjalučanin. Deo grada kraj večnog Vrbasa, deo njegove velike i slavne istorije -rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je Banjaluka kroz modernu istoriju i danas postala najvažniji srpski grad uz Beorgad, grad u kojem je za svakog bilo mesta i koji je uspevao da izvuče najbolje iz onih koji u njemu žive.

“Danas je i pred mene stavljena velika obaveza da budem jedan od onih koji će Banjaluci nešto doneti i dati, a pre svega nesebično sve ono što mogui i što imam, svu podršku, ljubav samo za to sjajno pravo, za čast da mogu da kazem da sam kao i vi, Banjalučanin”, poručio je Vučić.

Biti Banjalučanin znači i znati da je ovaj grad, grad svih, koji su sagradile razlike da bi postao grad bez razlika, ukazao je on.

-Posebno sam ponosan na činjenicu da ste, bez obzira na vaše razlike i drugačija politička uverenja, jednoglasno doneli odkluku da mi dodelite ovo priznaje. Zbog toga sam naročito počastvovan i srećan -rekao je Vučić i dodao da bi verovatno više i možda uspešnije pokazao emocije da nije mnogo kamera, kojih je bilo na svečanosti u Banskom dvoru.

Vučić je ukazao da je u Banjaluci moglo je da se dogodi da jedan Nišljija Svetislav Milosavljević postane jedan do najvećih graditelja u tom gradu i da posle njega Hamzaga Husezinović usred rata organizuje i potpiše rezoluciju kojom su muslimani tražili da ustaški režim prekine sa pogromom i klanjem Srba i Jevreja.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Danas je takva Banjaluka, kako je naglasio, glavni grad Srpske koju volimo, i zbog čega se kada to izgovaramo ne stidimo i ne pravdamo.

Vučić je istakao da je to danas, kada političari tako olako barataju strašnim recicma kao što je rat, Banjaluka mora da bude primer i dokaz da ljudi različitih vera i nacija mogu da žive i rade zajedno, da umeju da se razumeju, da mogu zajedničku bducuhnost da stvore bez ratova i krvi.

-Ali niko nama pripadnicima srpskog naroda ne može da uzme pravo da se smatramo jedinstvenim, jednim narodom, da imamo zajednički jezik, pismo, da se time ponosimo, da ih zajednički čuvamo i brinemo za buućnost. Na ovim našim prostorima više niko ne treba da umre zbog krvi i tla, vere i nacije -naglasio je on.

Vučić je istakao da je previše grobova bilo u našoj prošlosti, i da budućnost zaheva nešto drugo – kolevke, život, jer bez njih neće btii u stanju da postoje.

A, kaže, Banjaluka dokazuje da razlike mogu da žive zajedno, grade, rastu, daju svima najbolje od sebe.

Vučić je najavio da će Srbija ulagati mnogo u Banjaluku i druge delove RS.

Istakao je da će Srbija imati sve veću snagu, sve veću ekonomsku moć, sve više novca i taj novac neće trošiti samo u svojim gradovima i selima, već će pomagati kokliko bude mogla Srpskoj.

Naglasio je da Srbija ne želi da postoji nikakva razlika, ni u stepenu razvoja.

-Primio sam nekoliko priznanja na koje sam veoma ponosan, različitih iz različitih zemalja. Posle Nikole Pašsića sam prvi Srbin koji je od ruskog predsednika dobio orden Aleksandra Nevskog, jedini sam srpski predsednik koji je dobio najviši orden SPC, a dobio sam ordenje za ekonomske uspehe od Privredne komore Austrije i mmogih zemalja koji znaju šta je Srbija uradila. Dobio sam mnoge ključeve mnogih gradova u Srbiji, regionu, ali moram da budem iskren da ne pamtim da sam bio toliko uzbuđen i da mi je ovoliko značilo kao danas kada sam dobio ključeve ovog grada – istakao je on.

Vučić je svoj govorio završio velikom zahvalnošću i rečima „od danas sam i ja Banjalučanin“.

Prethodno, predsednika Srbije je po dolasku u Banski dvor dočekao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji mu je zahvalio na posti i poželeo mu dobrodošli cu u grad.

Povelja počasnog građanina, predsedniku Vučiću dodeljuje se kao znak zahvalnosti građana Banjaluke za brojne donacije, i projekte koji su završeni ili u fazi realiazcije.

Kao primer, navedena je izgradnja ambulante, dečijeg vrtića u delu grada Petrićevac, ali i donacija vakcina.

Emitovan je i dvominutni film, u kojem je poručeno da ključ grada ide prijatelju Vučiću i da za njega vrata Banjaluke otvorena zauvek.

Pročitajte još

Sa Vučićem su i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Srbije Ana Brnabić,m ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, kao i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović.

Dodik je ranije danas u zajedničkom obraćanju medijima posle sastanka Visokog saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske, da Vučić zasužzuje to priznanje za svu pomoć tom gradu i celoj RS.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Svečanoj akademiji povodom Danja Banjaluke prisustvovao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Na svečanosti su uručene godišnje nagrade pojedincima i ustanovama za doprinos u oblasti zdravstva, kulture, umetnosti, privrede, sporta.

Dan Banjaluke obeležava se nizom gradskih manifestacija u znak sećanja na 22.april 1945.godine kada je taj grad oslobođen od okupatora u Drugom svetskom ratu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike