Popović: Aktivne diskusije značajne za promene Ustava

29.04.2021

16:50 >> 17:09

0

Autor: A.S.

Promene Ustava uslov su za dalju reformu pravnog sistema i najzanačajnija reforma u vladavini prava koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog druš

Popović: Aktivne diskusije značajne za promene Ustava
ATA Images/Antonio Ahel

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da su najveći kritičari ustavnih promena imali rukovodeće funkcije u pravosuđu i priliku da poboljšaju njegov rad, ali ne samo da su je propustili, već su prouzrokovali nenadoknadivu štetu pravosuđu koju i dalje trpimo.

Popović je to rekla tokom javnog slušanja o predlogu promena Ustava u oblasti pravosuđa koji je podnela Vlada, a koje je danas otpočeo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Aktivna diskusija je od značaja kako bi se došlo do najboljih rešenja za promenu Ustava u obasti pravodsuđa koji će stvoriti bolje uslove za vladavinu prava a i samim tim i ispunjavanje međunarodnih obaveza Srbije u procesu evrointegracija, rekla je Popović kao predstavnik ovlašćenog predlagača i upoznala o razlozima za promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

Popović je između ostalog navela da su promene Ustava uslov za dalju reformu pravnog sistema i najzanačajnija reforma u vladavini prava koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan od prioriteta politike EU.

Prema njenim rečima, imajući to na umu Srbija posvećuje veliku pažnju ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 23 “Pravosuđe i osnovna prava”.

ATA Images/Antonio Ahel

Dodala je i da su promene posvećene promenama Ustava u cilju unapređena kvaliteta pravde, nezavisnosti, nepristrasnoti, stručnosti odgovornosti i efikasnosti pravosuđa.

Pročitajte još:

Popović je navela da su analizirane postojeće odredbe Ustava sa stanovišta opštih međunarodnih i evropskih standarda sadržanih u dokumentima EU, UN, Saveta Evrope – Venecijanske komisije, Grupe država protiv korupcije, Evropske komisije za efikasnost pravosuđa, Konsultativnog veća evropskih sudija, Konsultativnog veća evropskih tužilaca i Evropske mreže saveta pravosuđa, čime bi Srbija ispunila međunarodne obaveze u procesu evropskih integracija.

Na prvom javnom slušanju navedeno je da su promene Ustava u oblasti pravosuđa neophodne u cilju uspostavljanja boljeg sistema predlaganja, izbora, premeštaja i prestanka funkcije sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

To podrazumeva i veću odgovornost sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca koja mora biti podstaknuta ukidanjem probnog perioda prilikom izbora sudija i zamenika javnih tužilaca, koji se prvi put biraju na sudijsku, odnosno javnotužilačku funkciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug