Kurti ruši sporazum sa NATO: Na sever Kosova hoće da šalje KBS bez dozvole KFOR-a

20.05.2021

12:11 >> 16:19

0

Ocenio je da je takav sporazum štetan i da se ne može ispraviti na samo jednom sastanku

Kurti ruši sporazum sa NATO: Na sever Kosova hoće da šalje KBS bez dozvole KFOR-a
Copyright Aljbin Kurti/Profimedia

Premijer kosovskih privremenih institucija Aljbin Kurti govorio je u Skupštini o sporazumu bivšeg predsednika Hašima Tačija sa NATO, kojim se vlast u Prištini obavezala da Kosovske bezbednosne snage neće ići severno od reke Ibar bez dogovora sa komandantom KFOR-a, prenosi Ekonomija onlajn.

Dodao je da je takav sporazum štetan i da se ne može ispraviti na samo jednom sastanku.

-Slučaj sam predao Tužilaštvu i ono ga razmatra, ali ne brinite, odnosi između Kosova i NATO će se produbiti. Odgovorio sam da je to štetan sporazum i nesreća je što smo ga nasledili, ali to se ne može rešiti samo jednim sastankom sa NATO, odgovorio je Kurti na pitanje poslanika DPK Fadila Nure, koji je od premijera tražio da se izjasni da li podržava ovakav sporazum ili ne.

Reagujući na Kurtijevu izjavu da je takav sporazum štetan, bivša ambasadorka u Sjedinjenim Američkim Državama Vljora Čitaku je rekla da je to priča za unutrašnju političku upotrebu. “Premijer Kurti poslao je tužiocu ovaj sporazum na razmatranje. Ako Kurti zaista misli da je to nacionalna izdaja, trebalo bi da odmah pošalje pismo generalnom sekretaru NATO i da se povuče iz obaveze koju su dali svi kosovski premijeri posle Tačija. Ovo je samo neukusna igra za domaću upotrebu, ali sa posledicama po naše odnose sa saveznicima”, napisala je Čitaku na Fejsbuku.

Ovo nije prvi put  da kosovski zvaničnici pokušavaju da obore ovaj sporazum i kosovske snage pošalju na sever gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Još pre dve godine tadašnji premijer Ramuš Haradinaj generalnom sekretaru NATO-a poručio je da “ne postoji sever i jug, već samo celovito Kosovo”.

Stoltenberg je tada jasno kosovskim zvaničnicima preneo očekivanja Alijanse da se primenjuje važeći dogovor kada je u pitanju kretanje KBS na severnom delu.

-Imamo Briselski sporazum iz 2013. godine koji jasno kaže da KBS ne mogu da idu na sever bez saglasnosti sa komandom KFOR-a. Smatramo taj dogovor važećim, a to je nešto što su jasno poručile i mnoge članice Alijanse, izjavio je tada Stoltenberg.

Prošle godine, takođe povela se polemika oko Sporazuma sa Severnoatlantskim savezom, da se na sever Kosova ne ide bez njihove saglasnosti, kada je Kurti optužio Tačija da ga je u tajnosti potpisao 2013. godine, optužujući ga da je time prekršio Ustav Kosova.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike