Đurić: Priština nema nameru da srpske svetinje zaštiti, već da promeni identitet srpske kulturne baštine

24.05.2021

13:01

0

Autor: I.K.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, srpski ambasador u SAD kaže da američka nova administracija dijalog vidi kao primarnu odgovornost Evropske unije

Đurić: Priština nema nameru da srpske svetinje zaštiti, već da promeni identitet srpske kulturne baštine
Youtube printscreen

Srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji su ne samo srpska, već i evropska i svetska kulturna baština, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić ističući da je veoma značajno što se prethodnih nedelja i iz Vašingtona moglo čuti da se moraju poštovati presude vezane za zaštitu i vraćanje imovine manastira Visoki Dečani.

Ðurić je za TV Pink kazao da je nova američka administracija preuzela da se sprovedu obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, koje se pre svega odnose na zaštitu manastira Dečani i imovinu SPC na KiM.

To što Priština hoće da se Visoki Dečani skinu sa liste zaštićenih manastira pokazuje, smatra Ðurić, da u Prištini ne postoji namera da se srpske svetinje zaštite, već žele i da promene identitet srpske kulturne baštine.

pročitajte još

Ðurić naglašava i podseća da je naša država prethodnih godina mnogo uradila, odnosno da je uspela da zaustavi članstvo Prištine u Unesko, Interpol, da dovede do povlačenja 18 priznanja, a u Vašingtonu je izdejstvovan i moratorijum Prištini na godinu dana da aplicira za članstvo u tim međunarodnim institucijama.

“Priština se ne drži Vašingtonskog sporazuma u potpunosti, ali da budemo fer, za sada nisu zvanično aplicirali. Onog momenta kada bi počeli tako nešto da čine i nastavili sa kampanjom za priznavanje, Srbija bi reagovala na adekvatan način da osigura da budu neuspešni i da naše aktivnosti budu uspešnije, ali mi ne želimo da učestvujemo u tom takmičenju, već da se poštuje ono što je dogovoreno”, kazao je Ðurić.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, srpski ambasador u SAD kaže da američka nova administracija dijalog vidi kao primarnu odgovornost Evropske unije.

Komentarišući otvaranje Kancelarije DFC u Srbiji, Ðurić je kazao da DFC nije u Beograd došao slučajno, već da ostvari određene američke interese, kao i da taj dolazak predstavlja i priznanje da je Beograd postao ekonomski i strateški razvojni centar regiona.

Kada je reč o prisustvu Kfora na Kosovu i Metohiji, Ðurić kaže da je u situaciji odsustva srpskih bezbednosnih snaga u južnoj pokrajini, prisustvo KFOR-a od velikog značaja.

Ipak, dodaje da sigurnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji garantuje najviše snažna Srbija, koja je iz godinu u godinu sve jača, a kojoj je strateški cilj broj jedan da očuva mir i stabilnost.

Upitan da prokomentariše izvinjenje češkog predsednika Miloša Zemana za bombardovanje SR Jugoslavije, Ðurić kaže da je taj gest nesumnjivo rezultat i posete predsednika Aleksandra Vučića Češkoj Republici, ali uvažavanje Srbije.

“Dugoročno je veoma značajno, jer ako se u budućnosti bude razgovaralo samo ono što do sada veruju na zapadu, to za nas ne bi bilo povoljno, ali ako imate ovakve glasove, onda je to nešto drugačije”, naveo je on.

Ðurić kaže da je Srbija danas dobra vest u Americi i pohvaljuje ministra spoljnih poslova Srbije Nikolu Selakovića što je srpsku diplomatiju transformisao u modernu i funkcionalnu.

“Tu ne mislim samo na konzularne usluge, što se takođe osavremenjava, već pre svega na političko delovanje koje ima za cilj lobiranje za interese Srbije svuda i na svim mestima”, kazao je Ðurić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti