Počinje prvo suđenje pripadnicima OVK: Saljih Mustafa na pripremnom ročištu 9. juna

26.05.2021

09:29

0

Ovo ročište će biti otvoreno za javnost, za razliku od druga dva koja su predviđena za 10. i 11. jun

Počinje prvo suđenje pripadnicima OVK: Saljih Mustafa na pripremnom ročištu 9. juna
Copyright scp-ks.org

Pripremno ročište pred suđenje nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi zakazano je za 9. jun pred tročlanim sudskim većem koje će mu suditi po optužnici Specijalizovanog tužioca Kosova, kojom se Mustafa tereti za zločine u selu Zlaš, na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Ovo ročište će biti otvoreno za javnost, za razliku od druga dva koja su predviđena za 10. i 11. jun.

Prvog dana pripremno ročište održaće se u prisustvu tužilaštva, odbrane i zastupnika žrtava, a ako bude potrebno nastaviće se i sledećeg dana.

U popodnevnom terminu 10. juna održaće se ročište zatvoreno za javnost, kojem će prisustvovati samo predstavnik tužilaštva i Službe za zaštitu svedoka, a trećeg dana, nejavnnom ročištu prisustvovaće samo predstavnik tužilaštva, navodi se u odluci sudskog veća.

Kako je objašnjeno, ovo ročište služi za pripreme pred suđenje na kojem će tužilaštvo, odbrana zastupnik žrtava i Služba za pomoć i zaštitu žrtava moći da iznesu svoje stavove o pitanjima koja se tiču okončanja istraga i obelodanjivanja dokaza, potrebe za posetom mesta zločina, uvodnih izlaganja tužilaštva i odbrane…

pročitajte još

Utvrđivanje će se i redosled saslušanja svedoka i žrtava i onih žrtava, koje će i same svedočiti na suđenju, kao i redosled izođenjenja dokaza i druga pitanja.

Sudsko veće će takođe razmatrati da li će u okvoru ovog postupka utvrđivati naknadu štete za žrtve ili u posebnom.

Suđenje Mustafi će biti prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine.

Tereti se optužnicom za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili pojedini pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za krivična dela izvršena nad najmanje šest lica, a navodi se i da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

scp-ks.org

Mustafa se tereti u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferenciji krajem oktobra negirao sve tačke optužnice i najavio je da će se pored ostalog braniti alibijem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike