Zečević: SAD će tražiti udaljavanje Srbije od Kine i Rusije, priznavanje nezavisnosti Kosova

11.12.2020

15:58

0

Nova američka administracija pojačavaće pritisak na Srbiju

Zečević: SAD će tražiti udaljavanje Srbije od Kine i Rusije, priznavanje nezavisnosti Kosova
Copyright Youtube printscreen

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije siguran je da će nova američka administracija pojačavati pritisak na Srbiju da se udalji od Kine i Rusije, i to tako što će uslovljavati našim političkim i nacionalnim interesima.

Pritisci će se pojačavati tako što će kaže Zečević, SAD insistirajući na EU zahtevati da Srbija ispuni standarde u pogledu poštovanja načela demokratsko-političkog sistema, pluralizma medija, pravne države i drugih načela koja se tiču funkcionisanja zapadnog društva.

S druge strane, skreće pažnju Zečević, imajući u vidu “tradiciju” američke demokratske administracije, SAD će tražiti da se ide ka priznavanju nezavisnosti Kosova i smanjenju ovlašćena Republike Srpske, maltene do njenog ukidanja.

Na pitanje Tanjuga koliko su poruke SAD i Brisela o pretnji kineskog i ruskog uticaja u Srbiji zasnovane na realnom stanju, a koliko su sredstvo političkog pritiska, Zečević kaže da se i sam zalaže za politička načela demokratske države i da ih treba prihvatiti, jer Srbija nema društveno-politički sistem kao u Kini ili Rusiji.

Petković u Briselu nakon dijaloga sa Prištinom: Beograd daje sve od sebe da pregovori idu u pravom smeru, a to je kompromisno rešenje

“Oni neće prihvatiti režime tipa Lukašenko, Putin, Si Ðinping..I Merkelova će, posle 15 godina otići sa funkcije, jer se to smatra predugim periodom vladavine za modernu zapadnu zemlju. Prema tome, oni će ići na to…”, smatra Zečević.

On međutim,smatra da postoje i argumenti kojima bi Srbija mogla da ublaži pritiske u vezi sa njenim nacionalnim interesima.

“Turska ima sve veću ulogu u regionu i na taj način stvara probleme Evropskoj uniji”, kaže Zečević i pojašnjava da bi jednostavno ukidanje RS vodilo iseljavanju srpskog stanovništva u Srbiju, a to bi dovelo do etnički čiste Bosne koja bi bila pod uticajem Turske.

“To bi praktično bila muslimanska enklava u srcu Evrope, što nije u interesu Evrope i Amerike”, rekao je Zečević. Slično bi, kaže, trebalo razgovarati i na temu Kosova.

Govoreći o blokadi proširenja, Zečević napominje da je položaj Srbije specifičan zbog “đuleta” koje joj je zakačeno za nogu, a reč je o Kosovu. To “đule” zahteva da Srbija bude besprekorna u svim drugim oblastima, da bi mogla da kaže da ima samo jedan problem.

“Imamo demokratski politički sistem, opozicija je u skupštini, funkcionišu nam pluralistički mediji i primenjujemo evropske zakone, pravosuđe nam je nezavisno, samo imamo problem Kosova. To je jedini način da mi eventualno nastavimo put ka EU. Ako mi budemo imali milion problema, oni će reći, pa šta će nam takva zemlja?”, rekao je Zečević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike