Eparhija raško-prizrenska: Bez odgovora na Kurtijevo pismo dok ne sprovede odluku o imovini Dečana

27.05.2021

14:49

0

Eparhija se oglasila povodom pisma koje je uputio Aljbin Kurti

Eparhija raško-prizrenska: Bez odgovora na Kurtijevo pismo dok ne sprovede odluku o imovini Dečana
Copyright Visoki Dečani/Profimedia

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da ako prištinske institucije žele da pokažu minimum dobre volje za poštovanje verskih prava SPC na Kosovu i Metohiji, dužne su da u potpunosti ispune odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine o priznavanju manastirske imovine.

Eparhija je takav stav iznela povodom pisma koje je premijer prištinskih privremenih institucija Aljbin Kurti uputio srpskom pravoslavnom manastiru Visoki Dečani.

“Ova odluka se već pet godina uporno ignoriše uprkos zahtevima za njeno sprovođenje od strane manastira i međunarodnih predstavnika. Pored toga, ministar za prostorno planiranje iz Kurtijeve vlade javno je odbacio odluku Komisije za specijalne zaštićene zone iz novembra 2020. o izgradnji zaobilaznice oko zaštićene zone manastira. Miniranjem ove odluke koja je donesena uz međunarodno posredništvo, praktično se poziva na kršenje zakona o zaštićenim zonama”, navedeno je u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska smatra da u ovakvoj situaciji odgovaranje na ovakva pisma, bez prethodno pokazanog poštovanja sudskih odluka i vladavine prava, potpuno je bespredmetno.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike