Peter Stano demantuje Kurtija: Dijalog se nastavlja, ne počinje iz početka

03.06.2021

14:59 >> 15:50

0

Autor: I. K.

Dodao je da Evropska unija i njene države članice očekuju da obe strane nastave posvećivanje angažovanju u dijalogu i sprovođenju prethodnih sporazuma

Peter Stano demantuje Kurtija: Dijalog se nastavlja, ne počinje iz početka
Peter Stano, Youtube printscreen

Evropska unija predstojeće sastanke u okviru dijaloga Beograda i Prištine vidi kao nastavak dijaloga, a ne kao novi početak ovog procesa, kao što je to izjavio kosovski premijer Aljbin Kurti, prenosi Gazeta ekspres.

Uoči sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu sredinom juna, zvaničnici EU su istakli da je „ovaj dijalog počeo 2011. godine i da će se nastaviti novim sastancima na visokom nivou koji će se uskoro održati“.

Premijer Kosova Aljbin Kurti buduće sastanke u okviru dijaloga vidi kao novi početak, a ne kao nastavak dosadašnjeg dijaloga.

pročitajte još

Zvaničnici Evropske unije su ponovili pozive za sprovođenje do sada postignutih sporazuma u ​​dijalogu.

„Put ka EU za Kosovo i Srbiju vodi kroz dijalog koji je vodila Evropska unija. Dijalog je počeo 2011. godine i uskoro se nastavlja. Kao deo tekućeg procesa, vlade obe strane su se promenile, ali je posvećenost ostala. Sva pitanja o kojima smo do sada razgovarali i o kojima ćemo razgovarati u budućnosti u okviru dijaloga, ključna su za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je portparol EU za spoljne poslove Peter Stano.

Dodao je da Evropska unija i njene države članice očekuju da obe strane nastave posvećivanje angažovanju u dijalogu i sprovođenju prethodnih sporazuma.

„EU i njene države članice očekuju od novih vlasti u Prištini da se konstruktivno angažuju kako bi nastavile sastanke u okviru dijaloga koji je vodila EU i iskoristile priliku da ovaj proces uspešno dovedu do kraja“, rekao je portparol EU.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn