Ko je zapravo Priska Matimba Nijambe, jedini sudija koji se usprotivio presudi Mladiću

08.06.2021

19:46 >> 20:15

0

Autor: A.S.

Nijambe je 2011. godine izabrana za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove

Ko je zapravo Priska Matimba Nijambe, jedini sudija koji se usprotivio presudi Mladiću
Copyright Priske Matimba Nijambe/ Foto: Printskrin/Jutjub

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je proglasilo krivim i osudilo na doživotnu kaznu zatvora Ratka Mladića bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), uz delimično suprotno mišljenje sudije Priske Matimba Nijambe je iz Zambije.

Upravo je Nijambe i jedini sudija koji je bio protiv donošenja današnje presude, nakon čeka je pohvalio njenu hrabrost i sin Ratka Mladića, Darko.

Ali, ko je Priska Matimba Nijambe?Sudija Priska Matimba Nijambe ima bogatu pravničku karijeru. Ona je poreklom iz Zambije, rođena je 31. decembra 1951. godine. Trenutno je sudija Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (od 2011) i Sudija Visokog suda Zambije, gde je na funkciji od 2006. godine.

Pročitajte još:

Diplomirala je 1975. godine na Univerzitetu Zambija. Nekoliko godina kasnije je imenovana za zastupnika na Visokom sudu i Vrhovnom sudu Zambije, potom i za zastupnika u sudovima Zimbabvea.

Karijeru sudije počela je 1978. kao stalni sudija za prekršaje u gradu Kabve u Zambiji, od 1980. godine je bila viši sudija za prekršaje u Harareu i Gvelu, potom je bila pravni savetnik Centralne banke Zambije.

Od 1996. do 2000. godine bila je Viši pravni savetnik, šef Odseka za organizaciju i podršku rada sudnica. Važno je istaći da je od 2002. do 2006. godina bila pravni savetnik Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu. Nijambe je 2011. godine izabrana za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Pročitajte još:

Tokom karijere je bila i članica Parlamentarnog komiteta pravnih stručnjaka za utvrđivanje činjenica, imenovanog od strane predsednika Vlade Republike Zambije, s ciljem da istraži eventualne diskriminatorske zakone protiv žena u vladinim organima i državnim telima i podnese izveštaj o tome.

Godine 1982. izabrana je za članicu saveta Udruženja pravnika Zambije, a 1992. za člana Udruženja pravnika Zambijskog Univerziteta. Od 1994. do 1996. bila je potpredsednica Udruženja pravnika Zambije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike