Ne mislim da je bilo genocida! Samo jedan sudija je bio protiv toga da se Mladić osudi

08.06.2021

17:27

0

Autor: M.Vu

Sudija Nijambe je u velikom delu žalbi koje je iznela Mladićeva odbrana, imala suprotno mišljenje

Priske Matimba Nijambe/ Foto: Printskrin/Jutjub

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je proglasilo krivim i osudilo na doživotnu kaznu zatvora Ratka Mladića bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), uz delimično suprotno mišljenje sudije Priske Matimba Nijambe je iz Zambije.

Sudija Nijambe je u velikom delu žalbi koje je iznela Mladićeva odbrana, imala suprotno mišljenje, u odnosu na ostatak Žalbenog veća.

Sudija Nijambe iz Zambije je 2011. godine izabrana za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, a ranije je bila sudija Visokog suda Zambije.

“Imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka uočenih u ovom predmetu, za razliku od drugih članova Žalbenog veća, ja bih naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostepenim sudskim većem, po svim tačkama optužnice, izuzev optužbe 6, za uzimanje talaca u udruženom zločinačkom poduhvatu”, navela je sudija.

Pročitajte još:

„Suprotno stavovima većine članova Veća, ne slažem se sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana. Ne smatram da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava želelo da ode i da je, uz pomoć ARBiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde. Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo ‘prisilno premeštanje’ doprinelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namerom“, napisala je sudija Nijambe u izdvojenom mišljenju a taj deo mišljenja prenele su Novosti.

Podsećanja radi, Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je proglasilo krivim i osudilo na doživotnu kaznu zatvora Ratka Mladića bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), čije je potvrđena prvostepena presuda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti